X

Glòria de Castro: un èxit literari gestat a Mallorca

La seva primera novel·la, 'L'instant abans de l'impacte', ha estat Premi Llibreter 2022

17/08/2022

Glòria de Castro: un èxit literari gestat a Mallorca

Glòria de Castro és una de les autores revelació d’enguany. És catalana, però fa uns anys va decidir venir a viure amb la seva família a Mallorca. Aquí va acabar de gestar la seva primera novel·la: ‘L’instant abans de l’impacte’. Publicada per Edicions del Periscopi, ha estat Premi Llibreter d’enguany.

Va arribar a l’illa amb el seu marit i els dos fills per fugir de la voràgine de Madrid i de la decepció d’anys de feina en grans multinacionals. Tenien ganes de començar una nova vida i ho van fer envoltats de gallines i amb la tranquil·litat de viure en un poble.

L’instant abans de l’impacte’ és el resultat dels apunts presos en la seva darrera feina a Madrid. Quan va demanar reducció de jornada per combinar la vida laboral amb la criança dels seus dos fills, l’empresa va decidir fer-li el buit i no donar-li cap tipus de feina per forçar que se n’anàs. Durant totes aquelles hores buides, va anar anotant idees i reflexions al voltant del que li estava succeint.

En arribar a Mallorca, va recuperar tots aquells apunts i els va convertir en una novel·la en què també hi ha molta ficció. “Vaig veure que tenia una veu molt potent”, reconeix l’autora. “Realment parla d’una caiguda, de quan pensam que tenim l’èxit professional i de cop hi ha una crisi i s’esdevé una caiguda lenta. I és en aquest moment de la caiguda quan veus que t’estavellaràs i et passa tota la vida per davant”, afegeix.

Va ser finalista del Premi Pollença de Narrativa i del Premio Clarín. Un dels membres del jurat del Premi Pollença, Manuel Baixauli, li va proposar enviar el manuscrit a Edicions del Periscopi. “Això ha de sortir, m’ha encantat la teva mala llet“, li va dir. I finalment va veure la llum al febrer d’enguany.

Quan la van telefonar per dir-li que era guanyadora del Premi Llibreter no s’ho podia creure. La seva primera novel·la s’acabava de convertir en un èxit.

En l’actualitat, De Castro ja fa feina en un nou manuscrit: “No té res a veure, no és gens autobiogràfic”. No vol explicar-ne l’argument fins que no el tengui ben lligat, però conta que és “més ambientat en la natura i més salvatge”. I assegura que també hi ha crítica: “Si tens aquest espai per arribar a la gent, has de dir coses útils, que moguin”.

17/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris