X

UGT proposa la gestió directa de la recollida de fems a Mallorca

El sindicat creu que el model actual d'externalització ha fracassat i perjudica el servei i els treballadors

22/09/2022

UGT proposa la gestió directa de la recollida de fems a Mallorca

Balears és una de les comunitats autònomes amb més conflictivitat laboral en el servei de recollida de fems i neteja viària, segons denuncia la Unió General de Treballadors (UGT). El sindicat creu que el model actual d’externalització ha fracassat i demana la gestió directa del servei per part de l’administració. Una proposta que han fet aquest dijous en unes jornades organitzades a Palma, a les quals han assistit representants del Consell de Mallorca i de diferents ajuntaments.

Moisés Torres, secretari estatal del Servei de Manteniment Urbà d’UGT, ha explicat que a les Illes les subcontractacions són de durada molt curta i “mal dotades econòmicament”, per la qual cosa les empreses no inverteixen i això genera una conflictivitat “bestial”. Segons Torres, aquesta problemàtica és més greu a les Balears que a la resta de l’Estat.

És per aquest motiu que el sindicat fa una crida per canviar de model. “Què es necessita perquè ens convencem que aquest model ha fracassat de manera estrepitosa?”, s’ha demanat Miguel Ángel Romero, secretari general de Serveis Públics d’UGT a les Balears. “Els ciutadans estan veient cíclicament que el fems no es recull dels carrers perquè els treballadors estan en precari”, ha afegit que Romero. Segons UGT, la gestió directa seria més barata i eficient i milloraria les condicions dels treballadors.

Els ajuntaments que han assistit a la trobada han dit que veuen interessant la proposta, però creuen que és poc viable curt a termini. Això, perquè hi ha contractes en vigor i ajuntaments que els estan licitant en aquests moments, com és el cas de Felanitx i Esporles. A més, creuen que la internalització del servei seria especialment difícil d’assumir per als ajuntaments petits, amb pocs recursos.

Precisament, la setmana que ve hi ha una nova vaga de fems convocada a Mallorca per part dels treballadors de la recollida de residus de la Mancomunitat del Raiguer. Reclamen millores salarials i la renovació dels camions.

22/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris