X

Estrelles marines, coralls i gorgònies ja es ressenten de la pujada de temperatura de la mar

Les aigües de les Balears estaran fins al 30 de setembre en una onada de calor marina, la tercera d'enguany

26/09/2022

Estrelles marines, coralls i gorgònies ja es ressenten de la pujada de temperatura de la mar

Les temperatures extremes d’aquest estiu a la mar balear ja causen la mortalitat d’organismes importants perals ecosistemes. Els oceanògrafs han notat com desapareixen estrelles marines, coralls o gorgònies. Enguany s’han produït tres onades de calor marines que han estat més llargues i han afectat més superfície que mai. També s’han batut rècords en valors màxims.

Ara mateix estam en una onada de calor marina que va començar el 8 de juliol i s’allargarà fins al 30 de setembre. És la previsió que en fa el Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Balears (SOCIB). La investigadora Mélanie Juza explica que és la tercera d’enguany: “Totes han estat molt intenses i molt llargues, i això té impactes importants sobre els ecosistemes marins”.

S’han superat els valors rècords anteriors de 2003. L’alta temperatura desencadena canvis, com un increment dels bacteris, o una baixada de l’aliment disponible. Tot plegat, fa que ja s’hagi constatat una major mortalitat en espècies com gorgònies, estrelles de mar i coralls, com ha pogut comprovar David Díaz, del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears. L’investigador destaca que aquestes espècies són estructurals per a l’ecosistema del fons marí: “Poden oferir refugi i donen una estructura més forta i més resistent a l’ecosistema”.

Temperatures de més de 27 graus ja malmeten la posidònia, i enguany s’han detectat valors màxims de més de 31 graus. El registre de dades recollides per satèl·lit des de 1982 mostra una tendència a l’alça, segons Mélanie Juza. “Hem pogut constatar que hi ha una tendència d’increment de la temperatura del mar i d’onades de calor marina”, detalla la investigadora, i acaba matisant que això no vol dir que cada any siguin tan extrems com aquest estiu, ja que sempre hi ha una variabilitat de cada any.

26/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris