X

Reivindiquen la bellesa de la vellesa, més enllà de problemes com la soledat

L'autora de 'Yo, vieja', Anna Freixas, pretén donar un nou significat a l'ús despectiu de "vell"

30/09/2022

Reivindiquen la bellesa de la vellesa, més enllà de problemes com la soledat

El terme “vellesa” s’usa sovint amb un to despectiu. L’escriptora Anna Freixas lluita contra això amb ponències i un llibre: ‘Yo, vieja’. Aquest és el títol de l’assaig que ha fet sobre els drets humans en el procés de l’envelliment, amb un toc d’humor.

L’autora ha estat una de les ponents de la I Jornada de Gent Gran de Calvià. “Allò que vull”, ha assenyalat, “és donar un nou significat a l’ús despectiu que la societat fa d’un terme, el de vell/vella, que l’únic que explica és que som en un cicle vital, no davant d’una desgràcia en la nostra vida, sinó que som aquí, com a una enorme fita aconseguida del segle XX”.

En el marc de la Jornada, també s’han presentat els principals eixos de la proposta per a la posada en marxa del I Pla estratègic d’envelliment i canvi demogràfic de Calvià 2022-2025.

L’acte coincideix amb la proximitat del Dia de la Gent Gran, que se celebra dia primer d’octubre. Per això, també s’ha celebrat, en aquest cas a Palma, la Marató contra la soledat, organitzada per la Fundació La Caixa en 14 ciutats d’Espanya. De 70.000 persones majors de 45 anys a Palma, 20.000 viuen soles.

La catedràtica de la UIB Carmen Orte, en aquesta jornada, ha assegurat que ja hi ha molta conscienciació sobre el problema de la soledat en la gent gran, però que falten polítiques públiques per abordar els problemes que se’n deriven.

30/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris