X

El Blackfriday de la discòrdia que “va néixer per vendre el sobrant de roba d’estiu” i d’un divendres ha passat a gairebé tot el novembre

"Només va funcionar el primer any, quan es va fer quan tocava... Avui en dia tothom el posa quan vol", diu el responsable de la sabateria L'àguila

25/11/2022

El Blackfriday de la discòrdia que “va néixer per vendre el sobrant de roba d’estiu” i d’un divendres ha passat a gairebé tot el novembre

Coa de clients avui dematí al passeig del Born de Palma per accedir a una gran superfície amb motiu del Blackfriday

“El concepte original del Blackfriday era posar a la venda el romanent de roba d’estiu que no s’havia venut amb una rebaixa del 50 o el 60%”, reivindica una de les principals veus discordants cada any per aquestes dates d’importació de la tradició comercial nordamericana, el president d’Afedeco, Toni Gayà.

“S’ha desvirtuat fins a convertir-se amb una oferta més que, a més, s’allarga una setmana o quinze dies, una autèntica barbaritat”, diu el representant de la patronal del comerç balear.

Les paraules de Gayà les ratifica a peu de tenda – la sabateria L’àguila dels baixos de l’edifici Forteza Rey-, l’encarregat Enrique Aro. Opina que el divendres negre “només va funcionar un any, el primer, quan només es va fer en divendres, quan tocava… Però avui en dia tothom el posa quan vol”.

De la nova flexibilitat en l’aplicació dels descomptes que rebenten les compres nadalenques, n’es testimoni tant el gran com el petit comerç. “Varen començar el dilluns i durarà fins a diumenge”, diu Joan Montserrat de Décimas, de la Via Sindicat palmesana.

“El divendres continua sent el dia simbòlic, també el de més afluència, però nosaltres vàrem fem la campanya durant tot el mes, començant pels primers dies, en què descomptàrem l’IVA”, informa Noelia Fernández, gerent de la botiga del gegant de l’electrònica Media Markt – pioner el 2012 en la importació d’aquesta estratègia comercial- a Ocimax.

El dia de descomptes el darrer divendres de novembre ja l’ha introduït gairebé tot el comerç, segons la directora del màster de Màrqueting Digital de la Universitat Oberta de Catalunya, Ana Isabel Jiménez Zarco, que considera que “cada vegada s’expandeix a més dies”.

25/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris