X

Adéu al ‘mode avió’? La connectivitat 5G serà una realitat durant els vols a la UE

La Comissió Europea també ha confirmat que, a partir del 30 de juny del 2023, facilitarà la connexió WiFi en el transport per carretera a tot tipus de vehicles

28/11/2022

Adéu al ‘mode avió’? La connectivitat 5G serà una realitat durant els vols a la UE

Les companyies aèries podran proporcionar l’última tecnologia 5G als avions, segons una darrera actualització de la Comissió Europea sobre les comunicacions mòbils a bord, la qual avança la designació de determinades freqüències per a la tecnologia 5G als vols. Així mateix, els passatgers a bord dels vols a la Unió Europea podran utilitzar els telèfons mòbils “al màxim de la seva capacitat i característiques”, igual que en el cas d’utilitzar una xarxa mòbil 5G terrestre.

Actualment, totes les aerolínies insten als passatgers a activar el ‘mode avió’ durant l’enlairament i l’aterratge de l’avió. Es tracta d’una mesura de seguretat implantada per les companyies aèries per tal d’evitar interferències amb altres sistemes elèctrics o de telecomunicacions de l’avió, les quals podrien causar un accident aeri. A la resta del vol, és possible fer ús d’una xarxa WiFi, pagant prèviament, a algunes aerolínies, com Iberia o Air Europa, però sempre quan ja s’hagi superat una altura determinada.

La Unió Europea reserva, des del 2008, determinades freqüències per a les comunicacions mòbils; ara ha anunciat que tots els passatgers podran fer ús dels dispositius mòbils encesos, amb les dades mòbils també activades, inclosos els serveis 5G. Per poder oferir aquest suport de connectivitat, les empreses aèries hauran d’instal·lar una estació xarxa a la flota, la qual permetrà fer trucades, enviar missatges i el tràfic de dades, a través d’una xarxa satèl·lital a una xarxa móbil terrestre.

Connectivitat al transport per carreteres

La Comissió Europea també ha introduït novetats pel que fa a la connectivitat en el transport per carretera, on es podrà executar xarxa WiFi amb bandes de freqüència de 5 GHz a cotxes, autobusos i altres vehicles. Es preveu que aquesta mesura entri en vigor a partir del pròxim 30 de juny del 2023.

28/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris