X

1.000 tortugues rescatades en aigües balears des de 1993

Recentment s'han trobat quatre  tortugues marines a Balears.

25/07/2020

1.000 tortugues rescatades en aigües balears des de 1993

Imatge d'arxiu

Amb l’alliberament de “Gloria”, una tortuga babaua (Caretta Caretta) de 52 quilos, Balears ha aconseguit la xifra d’un miler de tortures marines rescatades i recuperades en les seves aigües des que van començar a registrar-se de manera sistemàtica aquest tipus de troballes des de 1993.

Els dos últims exemplars han estat alliberats aquesta setmana a Calvià, en presència del conseller de Medi Ambient i Territori, en una alliberament organitzat per Palma Aquarium i Save the Med i amb la col·laboració de Port Adriano, segons ha informat el departament autonòmic en un comunicat

“Gloria”, la tortuga número 1.000 alliberada a Balears, va ser rescatada per Save the Med a principis de juliol en aigües del Parc Nacional de Cabrera. La van trobar enmallada i va ser traslladada al Centre de Recuperació de Palma Aquarium, entitat que s’encarrega de la recuperació d’aquests animals, a petició del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib).

El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de Balears (SOCIB) ha col·locat un dispositiu electrònic a la closca d’aquest exemplar, la qual cosa permetrà tenir dades (en “streaming”), de la posició i profunditat d’immersió de la tortuga, així com de la temperatura de la mar. Aquest treball forma part del projecte “Allibera”, de Seu Birdlife, finançat per Ecoembes i la Fundació Reina Sofia.

Personal tècnic del Cofib i de Palma Aquarium han aprofitat aquesta ocasió per formar-se en la instal·lació d’aquests dispositius per poder aplicar-los a les tortugues Caretta caretta que ja han nascut o naixeran a l’arxipèlag.

Per part seva, “Ayram”, de 15 quilos, va ser rescatada per un equip de Palma Aquarium després de rebre l’avís d’un pescador. La tortuga va ser traslladada a l’Hospital Veterinari Aragó, on la varen tractar de la pneumònia i obstrucció parcial de l’aparell digestiu que sofria i, posteriorment, es va traslladar al Centre de Recuperació, on es va completar el tractament.

El conseller Miquel Mir ha destacat el treball fet pels equips que han possibilitat la recuperació d’aquests dos exemplars de tortuga babaua, així com la recerca posterior a través de projectes com la posada en marxa pel SOCIB i SEU Birdlife.

Mir ha defensat la importància d’aquesta mena d’actuacions: “Són imprescindibles no només  per a la conservació de la biodiversitat de la nostra mar, sinó per adaptar-nos a les noves situacions que ja ens estem trobant, com la posada d’ous d’aquests animals a les costes de les Illes Balears”.

Recentment s’han trobat quatre  tortugues marines a Balears. Dos exemplars de Caretta Caretta van pondre l’estiu passat a Platja d’en Bossa i en és Cavallet, a Eivissa. El mes passat es van trobar 132 ous a la platja de Punta Prima de Sant Lluís, a Menorca, i el passat 14 de juliol una altra va posar un centenar d’ous a la platja de Cala Nova, a Eivissa.

En tots els casos les posades es van recollir per protegir-les, afavorir la incubació i millorar la viabilitat dels naixements.

25/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT