X

1 de cada 6 majors de 60 anys ha patit maltractament el darrer any

El 15 de juny se celebra el Dia Mundial de Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament a la Vellesa

15/06/2023

1 de cada 6 majors de 60 anys ha patit maltractament el darrer any

A la part de darrere de l’Hospital Joan March hi tenen un petit hort on algunes persones grans han plantat paraules com respecte, estima, alegria i paciència. Així és com els agrada que els tractin. Ho han fet coincidint amb el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a la Vellesa.

“L’entrada a la vellesa no és d’un dia per l’altre, com si fos una infecció. I la tractam com a tal”, denuncia la professora jubialada de la UIB Julia Gallo, especialitzada en l’àmbit de les persones majors.

El maltractament més habitual és la discriminació per raó d’edat, el que s’anomena edatisme, un concepte acabat d’incorporar al diccionari. “Sembla que pel fet de ser grans ja no sabem prendre decisions”, afegeix la catedràtica de la universitat CEU San Pablo Gema Pérez. “Són els altres els qui tenen tota la informació, hi ha la bretxa digital…”

Alumnes del CIFP Juníper Serra han fet el curtmetratge “Tan sols edat” en què aborden la problemàtica. I s’hi pot veure com una de les maneres més esteses d’edatisme és l’ús inadequat del llenguatge, tant del to, com de les paraules emprades. I Gallo en posa un exemple: “Si jo cerc una residència, puc llegir coses com ‘tractam amb estima els padrinets’. No, jo no vull que em tractin amb estima, sinó amb professionalitat. L’estima, per a altres coses. I padrinets? En base a què?”.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 6 majors de 60 anys ha patit algun tipus de maltractament en el darrer any.

15/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT