meteorologia

10 anys de la nevada històrica de març

Fins a 30 cm s’acumularen a la Serra de Tramuntana en 24 hores i 10 cm a les Serres de llevant i part del Raiguer

Establiments.


Avui fa 10 anys d’una de les nevades de caràcter general més importants i recordades ocorregudes en un mes de març a Mallorca en època contemporània. Fins a 30 cm s’acumularen a la Serra de Tramuntana en 24 hores i 10 cm a les Serres de llevant i part del Raiguer. Però la nevada també caigué fora dels llocs habituals i s’acumularen de 3 a 5 cm al Pla, al Ponent (inclosa la part alta de Palma) i el Migjorn, indrets on les nevades són un fet inusual especialment en un mes de març.

Aire fred continental i temperatura de rècord

Entre el 8 i el 13 de març de 2010 arribà a les Illes Balears una llengua d’aire fred continental que provocà, a part de les nevades, una baixada dràstica de la temperatura els dies 10 i 11. Les matinades del 10 a l’11 i de l’11 al 12, amb el vent en calma i el cel estirat, foren especialment fredes i es varen batre diversos rècords de temperatura mínima. A Lluc el termòmetre baixà fins als -6,8ºC, la temperatura més baixa mesurada en un mes de març al Santuari i la segona més baixa de tot el segle XXI després dels -7,1 registrats el desembre de 2001. Altres localitats com Puigpunyent, amb -5ºC i Palma (Porto Pi) amb 1,6ºC també assoliren valors de rècord.

2010 un any de nevades

L’hivern de 2009-2010 serà recordat per ser un dels més generosos en nevades. Aquella temporada va nevar en 33 ocasions a les muntanyes més altes de la Serra de Tramuntana i fins i tot va nevar pel maig, concretament dia 4 per sobre dels 1200 metres. Però sobretot serà un hivern recordat pels altres dos episodis més de nevada general. La primera caigué el 9 de gener. Afectà sobretot el Ponent de Mallorca i amb menor intensitat el Pla, la zona de Palma i l’interior d’Eivissa. La segona nevada va afectar especialment Menorca i el Llevant de Mallorca els dies 11 i 12 de febrer.

Les nevades de març

Tot i que les nevades de març són un fet relativament habitual a la Serra de Tramuntana, sobretot les caigudes en la primera quinzena, no és freqüent que la neu aferri a zones baixes. La de 2010 va ser la més important caiguda de manera general en un mes de març des del 1977. Hi ha altres casos però cap de la mateixa importància, com les petites nevades del 20 de març 2007 i l’1 de març de 2004.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El bon temps omple les platges a la Península

Les localitats costaneres, ben concorregudes el primer diumenge de juliol

L’estiu 2020 serà càlid i lleugerament sec

L'AEMET preveu temperatures per damunt dels 24 graus de mitjana

Comença l’estiu climatològic: quin temps ens espera?

L'interès per la previsió estacional s’ha incrementat en els darrers anys

22 d’abril, Dia Internacional de la Terra

Un dia que se celebra des del 1970