meteo

100 anys de Sa Paperera de S’Albufera de Mallorca

méteo temps i natura

100+anys+de+Sa+Paperera+de+S%27Albufera+de+Mallorca

Fa 100 anys, a s’Albufera de Mallorca hi havia una fàbrica de paper. Va passar per diferents propietaris però fou a partir de l’any 1938 quan s’inicià la seva època més productiva. Fabricaven paper d’estrassa o d’embalar. El programa ‘Méteo, Temps i Natura’ ha pogut parlar amb alguns dels seus antics treballadors.

Les primeres referències les trobam amb la família anglesa Bateman, responsables de la dessecació. Però no fou fins al 1917 quan la família Gual de Torrella va muntar la fàbrica que va estar en funcionament 10 anys.

La Paperera Española va aconseguir tancar aquesta fàbrica. Li va pagar als propietaris un cànon de 55.000 pessetes anuals perquè aturassin l’activitat. El 1938 es va constituir Cel·lulosa Hispànica i va funcionar fins als anys 60.

Aquesta empresa va donar feina a uns cinquanta treballadors, Gabriel i Paco en foren alguns. Es dedicaven a la producció de paper d’estrassa o d’embalar. Part d’aquest producte s’exportava. Avui dia queden poques restes d’aquesta fàbrica. Només unes columnes, que també formaven part de la fàbrica de paper, concretament d’una nau lateral. Records d’una indústria que forma part de la història de s’Albufera.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |