X

“Les races autòctones es mantenen i, fins i tot, pugen”

La gerent de l'IRFAP, Georgina Brunet, explica que comença la segona fase del pla pilot per difondre la marca i augmentar la gama de productes reconeguts

20/10/2023

“Les races autòctones es mantenen i, fins i tot, pugen”

14

A Son Jover decidiren reinventar-se fa tres lustres amb una aposta decidida per l’Ovella Roja Mallorquina i en fan un formatge apreciat i reconegut. Tota la llet l’extreuen dels seus exemplars, que pasturen cada dia durant hores. Empren, a més, mètodes ecològics. Ara, poden emprar el segell de qualitat del Ministeri 100% raça autòctona. “Ajuda que la gent identifiqui el producte”, explica Toni Seguí, que fa feina a l’explotació inquera.

Set associacions han aconseguit ja el segell 100% raça autòctona gràcies al Pla Pilot tutelat per Agricultura, entre les quals, el boví menorquí, l’ovella menorquina o el porc negre. Aviat poden sumar-se’n de noves. De moment, explica la gerent de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears, Georgina Brunet, hi ha 20 comercialitzadors interessats en aquests productes: “Ara comença la segona fase del pla pilot, en què volem difondre els productes”.

Segons Brunet, en un context de contracció de la ramaderia a les Balears, les races autòctones es mantenen i, fins i tot, pugen. Això té a veure, diu, amb l’especial implicació dels pagesos que les manegen i amb el fet que es tracta d’una ramaderia extensiva, molt intricada amb el territori.

Les més nombroses són l’ovella mallorquina, la menorquina i la roja de Mallorca. Menorca manté un bon nombre d’exemplars de la majoria de les races. La gallina mallorquina, l’eivissenca i la menorquina, que no té un recompte recent, són les que corren més perill.

“No hi ha una comercialització i els exemplars existents són per autoconsum“, aclareix la gerent de l’IRFAP.

20/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT