X

111 infermers de Balears van ser agredits l’any 2017

El secretari general del Consell General d'Infermeria recorda la importància de denunciar aquests casos

18/07/2018

111 infermers de Balears van ser agredits l’any 2017

Un total de 111 professionals de la Infermeria van sofrir algun tipus d’agressió l’any 2017, el 7% del total nacional, segons dades aportades per l’Observatori Nacional d’Agressions a Infermeres i Infermers, engegat en 2018 pel Consell General d’Infermeria.

A nivell estatal, 1.593 infermers van sofrir algun tipus d’agressió l’any 2017, dels quals el 70% va ser agredit verbalment i el 30% físicament, sent a Andalusia la comunitat autònoma en la qual més casos es van registrar (557).

Així mateix, Castella i Lleó (203) i País Basc (184) van ser les altres dues regions en les quals més infermers van ser agredits durant l’exercici de la seva professió. No obstant això, segons el parer del secretari general del Consell General d’Infermeria, Diego Ayuso, aquestes dades són la “punta de l’iceberg” perquè a algunes comunitats hi ha un “mal maneig” de la informació relacionada amb aquestes agressions i en unes altres, com per exemple Catalunya, no compten amb cap dada.

A nivell penal el que es denuncia és l’agressió física, però són moltes més les que es sofreixen a nivell verbal i afecten des del punt de vista psicològic d’una forma molt important al professional. Si algú arriba al teu treball i t’insulta, t’amenaça, això genera una inestabilitat, una ansietat i un estrès enorme que per descomptat no té per què sofrir un professional infermer”, ha postil·lat Ayuso.

 

La importància de denunciar les agressions

A més, i en relació amb les dades publicades per altres col·lectius, les infermeres són els professionals que més sofreixen aquesta xacra. En aquest punt, l’expert ha recordat que denunciar aquests casos és “especialment rellevant” ja que, tal com ha recordat, qualsevol tipus d’agressió al professional és un accident de treball.

“Si com a conseqüència de l’agressió soferta es deriva un problema de salut tindria la consideració de ‘malaltia professional’. Si no es declara l’agressió, no podran beneficiar-se de la protecció per contingència professional al sistema de la seguretat social”, ha afegit.

Finalment, el president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Ragui, ha destacat la importància de l’observatori perquè permet unificar la informació i intentar una aproximació real al “greu problema” de les agressions a infermeres i infermers, obtenint un benefici que, tal com ha assegurat, redundarà en tota la professió.

Així mateix, ha sol·licitat la col·laboració d’hospitals, centres de salut i institucions perquè junts puguin elaborar un registre i les infermeres puguin emparar-se en les cobertures recollides en les pòlisses de responsabilitat civil (assistència jurídica com a conseqüència d’agressió física soferta per l’infermer) i tenir el suport institucional i jurídic del seu corresponent Col·legi Oficial d’Infermeria.

“L’objectiu final és frenar la xacra de les agressions al personal sanitari, ja que a més de la seva repercussió a la salut i seguretat dels professionals afectats, té capacitat per incidir de manera negativa en l’acompliment de l’activitat sanitària i en la qualitat del servei assistencial que presten a tota la ciutadania”, ha resolt Pérez Ragui.

18/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris