X

81 nins i adolescents d’Ucraïna arribaren tot sols a Mallorca l’any passat per fugir de la guerra

L'arribada de menors no acompanyats a l'illa ha pujat un 97% en deu anys coincidint amb l'explosió del flux migratori des d'Algèria

03/02/2023

81 nins i adolescents d’Ucraïna arribaren tot sols a Mallorca l’any passat per fugir de la guerra

L’any passat arribaren 193 infants i adolescents migrants no acompanyats a Mallorca. D’aquests, un 42% (81) procedien d’Ucraïna a causa del conflicte bèl·lic al país mentre 112 nins han arribat de països del continent africà. L’arribada de menors sols ha passat de ser un fet anecdòtic, entre els anys 2010 i 2015, a ser una realitat en continu creixement.

En la darrera dècada el nombre s’ha incrementat un 97%. Són dades recollides en un estudi de l’Anuari de la Joventut de la Universitat de les Illes Balears de l’any 2022 elaborat, entre d’altres, per la Coordinadora de la Unitat de menors no acompanyats de infància i família de l’Institut Mallorquí de Serveis Socials, Conxa Moncades.

L’estudi posa dades desconegudes fins ara. Moncades explica que, a part de l’arribada d’infants ucraïnesos, també destaquen els nouvinguts procedents d’Àfrica amb embarcacions petites. D’aquestes, l’any passat un 28% vengueren d’Algèria, un 5% de Guinea Conakry, i en menor quantitat vengueren del Marroc, Ghana o Mali. Segons Moncades, els menors del continent africà migraren amb una visió utòpica de la realitat d’Europa i quan arriben aquí xoquen amb una realitat diferent al què havien imaginat: “en general ens trobam amb un perfil de nins que tenen por al futur, ansietat pel desarrelament i poca tolerància a la frustració… No sempre les famílies són partidàries d’aquest viatge”

L’estudi destaca que els professionals i les administracions tenen importants reptes amb el col·lectiu, que es troba amb dificultats per regularitzar la seva situació. “És necessària l’articulació de tot un sistema que garanteixi la seva protecció com a menors d’edat… És molt complicat i suposa tota una càrrega burocràtica aconseguir regularitzar aquests nins, la majoria arriben sense cap document”, diu la tècnica de l’administració local.

Així les coses, Moncades exposa la situació de vulnerabilitat d’aquests menors migrants no acompanyats, que provenen de famílies amb una situació econòmica precària. I afegeix que poden presentar dificultats adaptació per -entre d’altres qüestions- el desconeixement de l’idioma. Per facilitar-los la seva integració, un dels objectius del Consell de Mallorca és incrementar l’acolliment familiar. D’aquesta manera -afirma Moncades- se’ls ofereix un vincle segur i poder reparar les seqüeles de la seva experiència: “encara és molt incipient i pensam que l’any que ve podrem arribar encara a més famílies i més nins, l’acolliment familiar és una prioritat per davant del residencial”.

Lluny de la visió de què els menors migrants no acompanyats són persones problemàtiques, Moncades assegura que tan sols un 3% del col·lectiu té problemes amb la justícia.

03/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris