X

12 zones potencialment inundables a les Balears que el Govern revisarà

La Direcció General de Recursos Hídrics revisarà el Pla d'inundacions de 2016 per ampliar les àrees de risc ja que l'actual document només n'ha catalogat el 70%

12/10/2018

12 zones potencialment inundables a les Balears que el Govern revisarà

Sant Llorenç, avui divendres. / EFE.Cati Cladera

Malauradament, els residents de Sant Llorenç o de s’Illot no són els únics que viuen en zones inundables per potencials desbordaments de torrents. El Govern té localitzades i delimitades fins a onze conques, totes a Mallorca, i una a Eivissa, que podrien suposar un perill per a la població en cas de precipitacions extremes, com les de dimarts passat.

Importants nuclis que varen ser urbanitzats sense control a partir de la dècada dels 60 i avui suposen un perill potencial. Àrees ja catalogades i que ara s’ampliaran amb una nova revisió del Pla de Gestió de Riscos d’Inundacions, aprovat al 2016, i que només contempla el 70% de les zones en risc d’anegar-se amb episodis de precipitacions greus.
 L’abans (1956) i l’ara (2015) de Sant Llorenç i l’explicació de la pitjor torrentada en 400 anys

Estem parlant de pràcticament tot el districte del Llevant de Palma, Santa Ponça, part de Sóller i Campos, -a més de Sant Llorenç des Cardassar i s’Illot. A Eivissa està catalogada com a risc la zona de Talamanca o el passeig Marítim d’Eivissa. Aquestes àrees, urbanitzades sense control, estan incloses en el mapa de riscos que ara s’ampliarà, en una nova revisió del pla de 2016.

El pla de gestió de riscos d’inundacions contempla tot un seguit de mesures per fer front a possibles episodis de pluges intenses, i minimitzar els riscos. Sobretot, destinades a coordinar diferents cossos de seguretat i millorar la informació a la població afectada.

No és però l’única actuació que contempla a mig termini la Direcció General de Recursos Hídrics per minimitzar els riscos d’inundacions. També es fa feina ara per ampliar la xarxa que permet controlar el cabdal d’aigua dels torrents.

Ara mateix, hi ha 21 punts on es mesuren els cabdals, repartits a tots els torrents de Mallorca. L’objectiu és duplicar aquesta xarxa i estendre-la també a les illes d’Eivisa i Menorca. Una vegada completada, ja en un futur, a banda de facilitar informació també podran servir per alertar la població en cas d’un augment sobtat de l’aigua que pugui implicar desbordaments.

12/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris