X

Els 100.000 treballadors afectats per un ERTO cobraran la prestació la setmana que ve

En el cas dels treballadors d'empreses pendents de resolució d'expedient, el govern balear i el SEPE han arribat a un acord perquè siguin les entitats financeres les que avancin els diners de les prestacions

01/05/2020

Els 100.000 treballadors afectats per un ERTO cobraran la prestació la setmana que ve

EFE/Toni Albir

El Govern garanteix que els 100.000 treballadors afectats per un ERTO cobraran la prestació el mes de maig, encara que els expedients estiguin en tramitació. A més demanaran al Govern central que els ERTOS per força major s’allarguin fins dia 30 de juny. Són els dels acords de la mesa de diàleg social ratificats aquest divendres al Consell de Govern.

El Govern balear també ha sol·licitat aquest divendres a l’Estat que les condicions dels ERTO’s per força major s’estenguin com a mínim fin al 30 de juny, i fins al 30 d’octubre en el cas dels sectors subjectes a restriccions, com és el turisme. Així ho ha anunciat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, on s’ha acordat plantejar aquesta sol·licitud.

El Govern vol que es mantenguin les condicions i que no corri el temps de cotització mentre es cobra una prestació per ERTO de força major, o poder tenir accés a aquesta prestació encara que no s’hagi generat el dret per a percebre-la, entre altres mesures.

Negueruela ha argumentat que el sector del Turisme sofrirà greus restriccions que impediran el normal funcionament de les empreses, fins i tot en fases posteriors de desescalada, per la qual cosa també plantegen que determinats avantatges es puguin estendre, si no, a través dels ERTO’s per causes productives.

En aquest sentit, el Govern ha demanat que l’Estat permeti flexibilitat interna en els ERTO’s, perquè si una empresa considera que pot reiniciar l’activitat, però després ha de tornar a tancar, pugui fer-ho sense que aquesta obertura temporal tengui conseqüències.

D’altra banda, Balears planteja que les bonificacions a les empreses de les quotes a la Seguretat Social arribin al 100% per part de l’Estat per evitar descapitalitzacions. En aquest punt, per al sector turístic demanen “especial sensibilitat” amb bonificacions especials del 100% mentre no es recuperi l’activitat ordinària, i garantir la protecció econòmica dels treballadors per les majors restriccions en aquesta branca d’activitat i la previsible caiguda de la demanda.

Finalment, el Govern demana a l’Estat que permeti la simplificació i agilitació administrativa dels ERTO’s per causes productives, i recomana mantenir que l’informe de la Inspecció de Treball sigui potestatiu, sempre que es faci en el marc d’acord entre empreses i representants sindicals.

ERTO’S TRAMITATS I PRESTACIONS:

El conseller de Treball, Iago Negueruela, ha informat avui a la roda de premsa del Consell de Govern que, fins avui, s’han resolt 15.000 ERTO’s que afecten 19.000 empreses i 100.000 treballadors, xifra que suposa un 95% del total. El 5% dels ERTO’s pendents d’aprovació es resoldran la setmana que ve, tal com ha anunciat el conseller.

Pel que fa a les prestacions d’atur que han de rebre els treballadors afectats, Negueruela ha assegurat que el SEPE ha garantit el seu pagament als treballadors amb ERTO’s resolts durant aquest mes de maig. En el cas dels treballadors d’empreses pendents de la resolució del seu expedient, el govern balear i el SEPE han arribat a un acord perquè siguin les entitats financeres les que avancin els diners d’aquestes prestacions.

Aquest divendres també s’han aprovat una sèrie de mesures econòmiques per ajudar a la població més vulnerable durant aquesta crisi sanitària. Entre aquestes, han autoritzat la tercera remesa de targetes moneder per als alumnes amb beca de menjador.

AGILITZAR EL PAGAMENT DE LES PRESTACIONS:

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat aquest divendres que “s’està fent tot el possible” per agilitar el pagament de prestacions als treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs).

A la roda de premsa que ha ofert al costat de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per donar compte del Pla d’Estabilitat remès a Brussel·les, Calviño ha posat l’accent en l’establiment de les noves prestacions habilitades per protegir les rendes dels ciutadans en la crisi ha suposat un “esforç importantíssim”.

“S’han posat en marxa noves prestacions per a més d’un milió d’autònoms i al voltant de tres milions de treballadors en ERTOs estan rebent els pagaments amb la freqüència més ràpida que s’ha pogut habilitar”, ha subratllat la vicepresidenta econòmica, al que la ministra Montero ha afegit que s’ha reforçat la plantilla del SEPE perquè aquestes prestacions “es puguin pagar en la major rapidesa possible” i ningú es quedi sense elles.

D’altra banda, Calviño ha reiterat que el Govern està treballant amb els agents socials per veure de quina manera es compassa el pla de desescalada amb els ERTOs. “És un procés complex, perquè hem d’aconseguir incentivar la recuperació de l’activitat econòmica i incentivar la readmissió dels treballadors”, ha indicat.

La vicepresidenta ha recordat que la regulació dels ERTOs de força major aprovada en la crisi sanitària comporta un important esforç del sector públic per salvar ocupacions, perquè exonera de cotitzacions a les empreses que s’acullen a aquests procediments.


Els sindicats CCOO i UGT es movilitzen de manera virtual aquest 1 de maig
El PIB s’enfonsa un 5,2%, la pitjor caiguda en 25 anys
Més de 7.000 empreses de les Illes reben la notificació favorable dels ERTOS
Els afectats pels ERTO’s no cobraran l’atur fins el mes de maig

01/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris