X

15 milions d’euros de l’Impost de Turisme Sostenible per esbucar hotels obsolets

L'objectiu és transformar els solars resultants en zones verdes, equipaments sanitaris, educatius o habitatge públic

17/07/2025

15 milions d’euros de l’Impost de Turisme Sostenible per esbucar hotels obsolets

Hostal Colon, a Peguera, Calvià, que s'esbucarà amb fons europeus en el marc d'un projecte semblant a l'impulsat ara per la Conselleria de Turisme. Foto M. Molinas

50

El Govern de les Illes Balears publicarà en les pròximes setmanes una convocatòria dotada amb 15 milions d’euros provinents de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), amb l’objectiu que els ajuntaments puguin esbucar hotels antics en desús i transformar els solars resultants en zones verdes, equipaments sanitaris, educatius o habitatge públic. Els consistoris podran presentar les sol·licituds a partir del 15 de setembre. Es tracta de la primera vegada que es fa servir finançament de l’ITS per a projectes d’esponjament de zones turístiques.

El conseller de Turisme, Jaume Bauzà, i el director general de Turisme, Josep Aloy, han presentat aquest dijous en roda de premsa els detalls d’aquesta nova línia d’ajudes. Han recordat que, gràcies als fons europeus Next Generation, ja es van destinar 17 milions d’euros a la demolició de quatre establiments obsolets: Es Teix (Magaluf), l’Hostal Colón (Peguera), els Apartaments Topaz (Calas de Mallorca) i un altre a Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

Aquesta nova convocatòria permetrà finançar tant l’adquisició com l’esbucament d’infraestructures turístiques antigues, amb la finalitat de substituir-les per espais públics, habitatges protegits, centres educatius o sanitaris, o projectes de renaturalització que ajudin a mitigar el canvi climàtic. Segons el Govern, aquesta iniciativa respon a la gran demanda detectada en convocatòries anteriors, en què molts projectes van quedar fora per manca de pressupost: “El nou programa obre una etapa diferent en la gestió dels recursos turístics, alineada amb la responsabilitat climàtica i el benestar dels residents”, ha afirmat Bauzà. “No es tracta només de contenir places turístiques, sinó de regenerar el territori i avançar cap a un model més innovador i sostenible”.

Els ajuntaments disposaran d’un màxim de 18 mesos per executar els projectes i de tres mesos més per justificar-los. En total, la durada prevista d’aquesta primera línia d’ajudes és de trenta-sis mesos. El Govern preveu donar continuïtat a aquesta estratègia en els pròxims exercicis, combinant fons de l’ITS amb altres recursos europeus i estatals.

Notícies relacionades >

17/07/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT