menorca

16 ajuntaments de les Balears tornen als ciutadans més del que els reclamen en impostos

La Sindicatura de Comptes avisa que l'elevada devolució d'alguns municipis pot suposar un problema de sostenibilitat

16+ajuntaments+de+les+Balears+tornen+als+ciutadans+m%C3%A9s+del+que+els+reclamen+en+impostos

El darrer informe de la Sindicatura de Comptes de les Balears SCIB sobre els comptes generals de les entitats locals el 2017, els ajuntaments de Costitx, Lloret i Palma, superen el 130% la quota de devolució en serveis als seus veïnats, respecte al que han de pagar per via tributària.

Costitx amb un 146% de mitjana, el consistori destina 855 euros a cada habitant. En els pressupostos generals aposten pel capítol 2, el de serveis que ofereixen, i deixen el capítol 6, el d’inversions en millores o noves infraestructures, al finançament extern. Doblers que principalment arriben del Consell de Mallorca o del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.

Un exemple d’aquest tipus de gestió és la recent aprovació dels Estatuts per compartir amb Escorca el lloc del secretari interventor de l’ajuntament, i així compartir despeses. És una de les mesures concretes de gestió compartida per prestar determinats serveis obligatoris de competència municipal, que determina la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local. Tot, amb l’objectiu de racionalitzar l’estructura organitzativa dels ajuntaments, d’acord amb els principis d’eficiència, estabilitat i sostenibilitat financera.

Darrere Costitx, Lloret retorna als seus ciutadans el 142% dels doblers que recapta en impostos, i Palma en tercera posició, un 131%, 1.255 euros, tot i tenir molta més població. En l’altre extrem, Sant Joan de Labritja, Montuïri i ses Salines presenten una devolució als residents de menys del 60%. Dediquen, així, una part significativa dels ingressos tributaris a despeses que no suposen cap servei directe cap als seus ciutadans o d’estalvi.

La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears conclou que el retorn elevat d’alguns municipis pot suposar un problema de sostenibilitat en el futur, segons com aquestes entitats financin el desequilibri que pugui donar-se en algun moment.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

El Teatre Principal de Maó celebra el 190 aniversari amb un recital de la soprano Ainhoa Arteta

Construït per Giovanni Palagi és el teatre d'òpera més antic d'Espanya

La majoria de les persones que se suïciden a Balears són homes casats de mitjana edat amb responsabilitats

L'estudi del sociòleg Sebastià Rotger també indica que la majoria es concentren al Llevant de Menorca

L’Hestia Menorca tampoc aixeca el cap davant el Gran Canària

L'equip es desconneta després d'encaixar un parcial de 2-18 i suma la cinquena derrota seguida (65-84)

Les obres de canalització per refrigerar la central tèrmica de Maó amb aigua acabaran a l’estiu

Des del gener, 16 camions al dia transportaran l'aigua necessària i faran entre cinc o sis viatges al dia d'anada...