X

17 castes de rajades i taurons estan en perill crític o ja han desaparegut de la mar balear

Durant dècades, han estat animals poc valorats i ara els científics han de superar un gran desconeixement per poder fer plans de recuperació.

14/11/2024

17 castes de rajades i taurons estan en perill crític o ja han desaparegut de la mar balear

102

La mecanització de la pesca als anys 60 del segle passat marcà el declivi de taurons i rajades a tot arreu, uns animals, en molts casos, amb fertilitat baixa i reproducció lenta. De les 56 castes de taurons i rajades que hi havia a la nostra mar, 34 estan amenaçades i 17 en perill crític o ja han desaparegut.

Prop d’un centenar d’experts participen en la jornada de Marilles per avançar en el coneixement i la protecció de rajades i taurons. Fins fa poc, eren uns animals poc valorats i, fins i tot, estigmatitzats; i per això, precisament, hi ha un gran desconeixement d’aquestes espècies, que dificulta dissenyar estratègies de conservació.

Jornada de Marilles, a Can Tapera.

Des de fa un temps, Save the Med investiga les mantes a l’arxipèlag de Cabrera. Marquen exemplars, els segueixen i estudien la interacció amb la pesca permesa al parc: “creuar-ho amb mapes d’esforç de pesca, de les arts de pesca a les quals són vulnerables per saber el risc real”, explica Biel Morey.

Ells han descobert que la nostra mar és un punt calent per a l’espècie i hi podrien venir a reproduir-se: “hem vist mascles seguint les femelles, hem descrit aquests patrons de comportament i també hem vist femelles amb mossegades de mascle que és un indicador que s’han aparellat aquí”, assegura Morey.

Shark Med se centra en l’observació de grans taurons pelàgics. A pesar dels esforços, de moment, només han enregistrat tintoreres “cap salroig, cap tauró blanc, cap centurió cap llunada… tot això són peixos que no hi són”, però hi eren. “Ara, fins i tot han desaparegut de la cultura popular i ja no es coneixen ni els noms”.  Per a Torres, la protecció legal actual queda en paper mullat si no s’introdueixen canvis reals a l’hora de pescar que evitin les captures accidentals.

Precisament, el Govern ha engegat una estratègia de protecció de la mà dels pescadors professionals i recreatius. Una barca de bou de Mallorca ja ha modificat ormejos per evitar les captures: “estan provant una xarxa experimental per intentar no agafar taurons grossos quan fan la gamba”, diu el director general de pesca, Toni Grau. També tenen pensat posar talles mínimes a la mussola i fer vedes en àrees de reproducció.

14/11/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT