X

184 nous casos d’infecció per VIH a les Illes Balears

Balears és la comunitat autònoma amb més casos de noves infeccions d'Espanya

30/11/2018

184 nous casos d’infecció per VIH a les Illes Balears

El passat any passat es detectaren a Espanya més de 3.300 nous casos d’infecció pel VIH. Per commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, des de la balconada de l’ajuntament de Palma s’ha penjat una llaçada vermella que simbolitza, des de fa 27 anys, la la lluita contra el VIH. També al Parc de la Mar, Taula per la Sida juntament amb representants polítics han format amb paraigües la mateixa llaçada. Des de la plataforma d’entitats lamenten que ja no es facin fortes campanyes per prevenir la SIDA

A Balears es detectaren 184 casos nous d’infeccions per VIH el passat any 2017. Som la comunitat autònoma amb més incidència de noves infeccions. Pràcticament el doble que a la resta del país. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la taxa de noves infeccions a Espanya és superior a la mitjana de la Unió Europea.

La infecció per VIH es transmet sobretot per via sexual. Els darrers anys l’avanç en la investigació ha permès nous tractaments antiretrovirals.

Aquesta pastilla evita la infecció per VIH en un 90%. El seu nom comercial és Truvada però se la coneix arreu del món com PrEP, profilaxi pre exposició.

No és una pastilla per a tothom, només per aquelles persones en situació de vulnerabilitat i amb un seguiment mèdic. Aquest tractament antiretroviral és legal als Estats Units i a altres països europeus, però a Espanya no la dispensa el sistema públic de salut: ni a atenció primària, ni als hospitals. Molta gent la compra a internet. Els preus ronden els 60 euros si es tracta del genèric. L’original, la Truvada, pot arribar a costar-ne 800.

LA PrEP evita el contagi del VIH però no altres malalties de transmissió sexual. D’aquesta manera, els experts recomanen combinar-la amb l’ús del preservatiu.

Les Illes Balears continuen al capdavant d’Espanya en la taxa d’incidència de la malaltia. El 2017, s’hi registraren 184 nous casos d’infecció per VIH. Des del 2003 s’han comptabilitzat 2.484 casos d’infecció. El 81% dels infectats són homes, i el 19% en dones. El 80% de les noves infeccions es produeixen per via sexual.

La majoria dels casos es donen en persones d’entre 30- 39 anys i en relacions entre homosexuals amb bisexuals. La incidència baixa entre homes i dones heterosexuals.

30/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris