X

Es dupliquen les obres presentades als Premis Ciutat de Palma 2023 respecte a l’edició anterior, amb un total de 2.628 treballs

L'Ajuntament de Palma exposa que aquest increment respon "en bona part a la incorporació de les dues noves modalitats en llengua castellana"

06/11/2023

Es dupliquen les obres presentades als Premis Ciutat de Palma 2023 respecte a l’edició anterior, amb un total de 2.628 treballs

Imatge d'arxiu del tinent de batle de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Javier Bonet.

Redacció

Les obres i propostes culturals i artístiques presentades a concurs en la nova edició dels Premis Ciutat de Palma dupliquen, sumant cada una de les modalitats, el nombre de participants de l’any passat. Concretament, el procés d’inscripció de la convocatòria de 2023 acull un total de 2.628 treballs, molt per damunt de la xifra de 1.173 de l’edició anterior. Així ho informa l’Ajuntament de Palma en una nota de premsa, en què també detalla que aquest increment d’obres sotmeses té a veure, en bona part, amb la incorporació de dues noves modalitats: els premis de Novel·la i de Poesia en llengua castellana, que no formaren part de la convocatòria de 2022. D’aquesta manera, 647 aspirants competiran per obtenir el guardó del certamen Camilo José Cela, i uns altres 943 han presentat les seves propostes al premi Rubén Darío.

El tinent de batle de Cultura de Cort, Javier Bonet, exposa que la “formidable resposta” aconseguida per la convocatòria d’aquestes dues modalitats “posa de manifest que existia una demanda explícita en relació amb la possibilitat, que fins ara no era atesa, d’utilitzar qualsevol de les dues llengües cooficials de la Comunitat a l’hora de prendre part en els Ciutat de Palma”. En aquest sentit, el regidor ha destacat la “major projecció” que, des del seu punt de vista, adquireix el certamen “gràcies a l’obertura dels guardons literaris al castellà”, circumstància que permetrà “incrementar la seva repercussió a nivell nacional i internacional”.

D’altra banda, el Consistori ha destacat que el termini de presentació de les obres d’aquesta convocatòria ha estat “excepcionalment” breu, del 5 d’agost fins al 6 d’octubre. Així mateix, ha subratllat la rellevància i prestigi del jurat d’enguany, en què es troben Camilo José Cela Conde i José Luis de Juan.

Cal recordar que enguany els Ciutat de Palma s’anunciaren a l’estiu envoltats de polèmica per la incorporació del castellà després de vuit anys sent exclusivament en llengua catalana. A les categories entre les quals hi ha el premi Llorenç Villalonga de novel·la i el Joan Alcover de poesia, s’hi afegeixen l’antic premi de novel·la en castellà Camilo José Cela, dotat amb 24.000 euros, i el premi de poesia en castellà Rubén Darío, amb 12.000 euros. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) va mostrar el seu rebuig en el seu moment en considerar l’edició “marcadament arbitrària i ideològica” i “inadmissible”, “i encara més en un context de minorització i d’atac orquestrat contra la nostra llengua com el que patim avui”.

06/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris