X

2.874 afiliats balears voten avui dijous al precandidat per a la presidència del PP

Segons fonts del partit, tres són els favorits: María Dolores de Cospedal, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado

05/07/2018

2.874 afiliats balears voten avui dijous al precandidat per a la presidència del PP

Els tres candidats favorits, segons fonts del partit: Sáenz de Santamaría, Cospedal i Casado. /EUROPA PRESS

Un total de 66.706 afiliats, dels quals 2.874 són de Balears, podran votar aquest dijous als precandidats a la presidència del PP nacional, que es disputen Soraya Sáenz de Santa María, María Dolores de Cospedal, Pablo Casado, José Manuel García-Margallo, José Ramón García-Hernández i Elio Cabanes.

Els sis opten a succeir a Mariano Rajoy al capdavant del PP, encara que la votació d’aquest dijous solament determinarà què dos candidats passen al Congrés Extraordinari els dies 20 i 21 de juliol a Madrid, i seran els 3.134 compromissaris els qui decideixin qui és el nou president del PP.


 Els favorits a succeir Rajoy, preparats per a les primàries


Els afiliats illencs del PP, il·lusionats per les primàries però sense donar suport a cap candidat

Del total de compromissaris, 72 corresponen a Balears. En concret, Mallorca aportarà 36 compromissaris, l’illa de Menorca, quatre; Eivissa, altres deu; i Formentera un total de quatre. A aquests cal sumar altres 18 compromissaris nats per ser membres de la Junta Directiva Nacional.

Segons les dades facilitades pel PP balear, per a aquestes votacions s’instal·laran urnes en 70 municipis de les Illes: 68 a Mallorca -43 en la Part Forana i 15 a Palma-, sis a Menorca, cinc a Eivissa i una a Formentera.

L’horari per votar en les diferents taules és de 9.30 hores a 20.30 hores. Després començarà el recompte manual a nivell provincial, els gerents del qual s’encarregaran de remetre les dades a l’adreça regional i aquestes al seu torn a la seu central de Gènova, a Madrid.

Quant a l’elecció de compromissaris, només es col·locaran urnes en districtes de Palma, ja que a la resta de municipis i districtes el nombre de compromissaris inscrits no reuneix els requisits.

El president del PP balear, Biel Company, votarà a les 12.00 hores a la seu del PP de Sant Joan.

 

Quatre candidats han visitat Balears

Durant 12 dies, els sis precandidats a dirigir el PP han recorregut Espanya per convèncer de les seves propostes als afiliats. Quatre dels sis candidats han visitat Balears com a part de la seva campanya.

La primera a fer-ho va ser la exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que va manifestar que “sense cap problema” acceptaria una candidatura al costat de la exministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, si ambdues candidates a succeir a Mariano Rajoy guanyessin les votacions.

L’exministre d’Afers exteriors i de Cooperació José Manuel García-Margallo va visitar Palma el cap de setmana passat. Durant el seu acte de campanya va expressar que si ha decidit presentar-se com a candidat a presidir el partit és perquè ha dedicat “tota la seva vida” a la formació i no està “disposat a veure com aquest vaixell naufraga”.

El exvicesecretari de Comunicació del PP Pablo Casado, va estar a Palma aquest dilluns i es va mostrar crític amb l’anunci del Govern d’acostar als polítics sobiranistes presos. Va assegurar que si és triat president del PP “no cap el diàleg amb aquells que volen trencar Espanya”.

Finalment, l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal ha tancat la seva campanya amb un acte a la seu del PP aquest mateix dimecres. Durant la seva intervenció, Cospedal ha dirigit crítiques a Sánchez i a Cs i ha volgut mostrar-se “contundent” contra la corrupció assenyalant que en el PP “el que crea que pot venir a fer-se ric s’ha equivocat de partit i de professió”.

 

Incertesa a les files del PP

Diferents càrrecs de la formació admeten que l’escenari està molt obert i situen a tres candidats amb possibilitats si es fes amb la presidència del partit: Cospedal, Santamaría i Casado.

Fonts del PP assumeixen que, tret que hi hagi un empat tècnic o una diferència molt petita en punts, el candidat que guanyi aquest dijous ha de ser el president del partit, atès que s’exercirà una “forta pressió” perquè els compromissaris respectin aquest resultat i no ho rectifiquin.

Això sí, pot haver-hi candidat únic al congrés si “algun dels precandidats obtingués més del 50% del total dels vots vàlids emesos pels afiliats, hagués aconseguit una diferència igual o superior a 15 punts sobre la resta de precandidats i hagués estat el més votat en la meitat de les circumscripcions (30) serà proclamat davant el congrés com a candidat únic a la presidència del partit”, segons els Estatuts.

Càrrecs del PP esperen que el candidat que guanyi les primàries aquest dijous aposti per la integració, de manera que es pugui arribar al XIX congrés nacional -fixat per als dies 20 i 21 de juliol- amb una llista unitària.

05/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris