X

2021: l’any del diàleg i la reactivació?

Aquest ha estat el segon any marcat per la pandèmia també des del punt de vista polític

28/12/2021

2021: l’any del diàleg i la reactivació?

Europa Press

10

El 2021 ha estat un altre any marcat per la pandèmia també des del punt de vista polític. El Govern l’ha gestionada amb els agents econòmics a través de la mesa de diàleg social i ha projectat la recuperació econòmica en el conegut com a Pacte de Reactivació. Un pacte al qual no s’hi ha sumat el PP, que el considera un instrument de propaganda del Govern. Enguany també ha estat un any de de canvis perquè els partits han renovat les seves estructures organitzatives i alguns han canviat els seus lideratges. Som a les portes d’un any preelectoral.

L’any va començar immers en la tercera onada del coronavirus, fins el moment la més letal, i amb una economia pràcticament confinada. Des de principis d’any, l’estratègia marcada per l’executiu i els agents socials ha estat aconseguir frenar la pandèmia per tal d’arribar a unes baixes xifres d’incidència de la covid que permetessin projectar les Illes Balears com una destinació segura perquè tornassin a venir turistes.

Amb toc de queda, reunions socials restringides i l’hostaleria tancada, l’any va començar amb fortes restriccions amb el reclam, per part de l’oposició, d’ajuts directes pels sectors afectats. L’aleshores líder del Partit Popular, Biel Company, criticava una política basada “en els titulars i els decorats sense un vertader pla d’ajuts directes”, mentre que la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha retret sempre que el principal partit de l’oposició no s’hagi sumat mai al Pacte de Reactivació econòmica. Uns ajuts que arribarien, el seu major volum, a través d’un paquet estatal que ascendia a 855 milions d’euros i que es va destinar a les empreses que l’any passat tengueren pèrdues superiors al 30%.

L’Oficina Anticorrupció investiga la vacunació d’alts càrrecs 

La vacunació d’alts càrrecs del Govern i del Consell de Mallorca el primer dia de la campanya contra la covid, el 27 de desembre de 2020, va posar en qüestió si aquestes persones s’havien botat el protocol i s’havien beneficiat de la seva posició per poder saltar-se la cua. Un fet que la conselleria de Salut sempre ha justificat i que l’oposició i també Més per Mallorca han qüestionat. El Parlament va rebutjar una comissió d’investigació i l’Oficina Anticorrupció les va investigar. Una investigació que va ser l’inici del xoc entre el director de l’oficina i el Govern que ha acabat amb la dimissió, a finals d’any, de Jaume Far.

Segon any de restriccions

Amb una situació hospitalària i la incidència controlades, el mes de març el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, criticava el Govern per prendre decisions “injustificades i desproporcionades” -com el tancament dels interiors de l’hostaleria o el toc de queda- i que per Patricia Guasp, de Ciutadans, provocaven “inseguretat jurídica”. Per Idoia Ribas, de Vox, eren un “caprici” de la presidenta Armengol.

Els Pressupostos Generals de l’Estat al Constitucional

Més per Mallorca es va desmarcar del PSIB i d’Unides Podem (socis de Govern) i juntament amb el Pi, Més per Menorca, el PP i Ciutadans van impulsar un recurs d’inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 per incomplir el Règim Especial i per no compensar la insularitat.  Un recurs que l’alt tribunal ha acceptat i que al novembre el govern espanyol, a través d’un acord amb el Govern, ha compensat amb una dotació de 183 milions d’euros en els pressupostos de 2022 que, tanmateix, pels partits demandants continua sent insuficient.

2021, any de renovació

Contra pronòstic la popular Marga Prohens ha rellevat Biel Company al capdavant de la formació i aspira substituir la presidenta Armengol que, a la vegada, ha estat reelegida secretària general del PSIB. Confia aconseguir un tercer mandat.

Renovació també a Unides Podem que ha elegit Antònia Jover com a nova secretària general de la formació en substitució de Mae de la Concha.

Canvis també a Més per Mallorca, ja que el batle de Deià, Lluís Apesteguia, s’ha convertit en el nou coordinador de la formació i el candidat per arribar al Consolat de Mar.

Patricia Guasp de Ciutadans, de moment, en canvi, ha aconseguit mantenir-se i frenar una revolta interna, mentre que les diferències internes apunten a la desintegració de Proposta per les Illes.

28/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT