X

25 anys sense Nadal Batle, un dels personatges públics més influents de la història recent a les Illes

Climent Picornell, exvicerector de la UIB: "L'exrector sempre va lluitar perquè la Universitat fos una eina de transformació social"

07/12/2022

25 anys sense Nadal Batle, un dels personatges públics més influents de la història recent a les Illes

76

Nascut a Felanitx el 1945 -tenia 52 anys quan va morir-, Nadal Batle va accedir al rectorat de la Universitat de les Illes Balears l’any 1982. En va ser rector durant 13 anys. Avui dia, la seva petjada és incontestable. Qui el va conèixer diu que va ser un “visionari, amb una mirada avançada al seu temps”.

Caterina Veny ha parlat, aquest dimecres, a IB3 Ràdio, amb una de les persones més properes a Nadal Batle. Es tracta de Climent Picornell, doctor en Geografia, escriptor i professor emèrit de la UIB. Així mateix, qui aleshores va ser vicerector de la UIB, defineix Batle com a un “exponent combatiu del bagatge cultural”.

Picornell, a més, es mostra taxatiu, assegura que els nadalistes i l’esperit nadalista s’ha esvaït: “L’únic “pal de paller” que hi havia del nadalisme va ser Nadal Batle”. I afegeix: “L’exrector sempre va lluitar perquè la Universitat fos una eina de transformació de la societat”. Personatge visionari, avançat al seu temps, però alhora controvertit.

En qüestions de normalització de la llengua catalana dins la Universitat, Batle en va fer una de les prioritats. De fet, Climent Picornell dubta que la resta de rectorats posteriors a Nadal Batle s’hagin pres la normalització de la llengua pròpia com a una qüestió d’Estat, com a una projecte essencial que involucri tota la comunitat universitària.

Pel que fa a una de les controvèrsies que encara a dia d’avui planen sobre la figura de Batle, hi ha la ubicació de la UIB. Picornell admet, així mateix, que li hauria agradat més la idea romàntica de la instal·lació de les facultats dins la ciutat, un model tipus Oxford o Salamanca, però defensa que, a la pràctica, no va ser possible.

A la pregunta de si els campus es contruïen allunyats dels centres urbans per sufocar les possibles revoltes d’universitaris que sovintejaven llavors, el catedràtica de Geografia ha desmuntat el mite. Tanmateix, la dèria per la llengua i l’entusiasme per la música i la literatura, en especial de l’autor felanitxer Miquel Bauçà, feren de Batle un home que “travessà la història”, en paraules de Picornell.

Nadal Batle, tot i que fos un matemàtic, mai no va desmerèixer les lletres, sinó ben al contrari. Era un home integral amb una visió àmplia i llarga. El professor emèrit admet, tot i així, que tenia ombres; recorda que era “un home sull, dur”. “Quan es ficava dins el paper de rector, no tenia amics”, diu Picornell.

07/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT