societat

28 persones han perdut la vida aquest novembre intentant arribar a les Illes en pastera

La majoria dels naufragis es produeixen en aigües algerianes, però les autoritats del país no n'informen

EFE/Javier FuentesEscolta aquí el reportatge d’IB3 Radio

La cara més crua de l’arribada de pasteres a les Balears  són les que es queden pel camí. Només el mes de novembre, com a mínim 28 persones han perdut la vida intentant arribar a les illes des d’Algèria. Dues pasteres que van sortir el 13 i el 23 de novembre, amb 13 persones cada una, van naufragar en aigües algerianes. Havien sortit de la població de Boumerdes, a 40 quilòmetres a l’est de la capital del país.

Una tercera pastera que va sortir dia 1 de novembre en direcció a les Balears es va desviar de la ruta i després de set dies a la deriva, van ser rescatats a prop de les costes d’Alacant. Dos dels integrants de la pastera van perdre la vida.

Segons Francisco José Clemente, membre d’Héroes del Mar, entitat que fa el seguiment de les pasteres que surten i avisa als serveis d’emergència si estan en perill, les darreres setmanes ha augmentat la sortida de pasteres d’Algèria i també els naufragis.

Diverses fonts consultades creuen que el nombre de persones desaparegudes o mortes és superior. Actualment estan intentant localitzar una embarcació que va sortir el 4 de novembre i de la qual no en tenen cap informació. Segons expliquen, un dels problemes és que la majoria de naufragis s’han produït en aigües algerianes i les autoritats del país no n’ informen.

Moltes famílies no saben res dels seus fills o familiars que surten amb pastera cap a les Balears. Fins i tot, molts dels joves no avisen a les seves famílies abans d’embarcar-se.

És el cas de na Meriem. Explica que el seu germà va sortir d’Algèria en pastera el 9 de novembre a mitjanit i des de llavors no saben res d’ell. Creuen que ha arribat a Mallorca i roman detingut, però no han pogut parlar amb ell.

El patiment de la Meriem és el de moltes famílies que han perdut el contacte amb els seus fills un cop han emprès el viatge cap a les Balears. Ho explica Maria Angeles Colsa, del Centre Internacional per a la Identificació de Migrants desapareguts.

La majoria dels algerians que surten en pastera ho fan en petits grups d’entre 10 i 15 persones, en embarcacions petites, però molt més segures que les que habitualment s’utilitzen per creuar des del Marroc. Tenen entre 18 i 25, molts d’ells amb estudis universitaris i formació, tot i que no tenen feina ni oportunitats al seu país.

Un reportatge de Marc Ferrà

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Localitzen els tres menors desapareguts del centre de Santa Maria

Ara el Servei de Salut de Balears es traslladarà al centre amb la finalitat de realitzar-los una nova PCR, com és habitual en les sortides no autoritzades

472 nous casos de Covid-19 a Balears i quatre morts a la residència Costa den Blanes

La situació assistencial empitjora a les illes, amb 411 malalts de covid-19 hospitalitzats a planta, 30 més que ahir, però...

El Govern assegura que està garantida la segona dosi de la vacuna per a les residències

Segons el darrer recompte, s'han subministrat més de 12.800 vacunes a les nostres illes

Salut comença a administrar la segona dosi a residents i treballadors de geriàtrics

La vaccinació ha començat a la residència Oms-Sant Miquel de Palma, quan es compleixen 3 setmanes exactes de l'administració de...