X

30 euros per trobar una cita “impossible” a l’Oficina d’Estrangeria de Palma

Els darrers quatre anys, en què els recursos humans hi han disminuït un 27%, l'activitat a Estrangeria ha pujat un 30%, entre d'altres coses pels efectes del Brexit.

11/10/2022

30 euros per trobar una cita “impossible” a l’Oficina d’Estrangeria de Palma

14

Davant l’oficina d’Estrangeria de Palma, al polígon de Llevant, ja no s’hi formen llargues coes presencials. El temps d’espera al carrer ha quedat substituït pel que s’inverteix davant l’ordinador per trobar una hora i cita disponible. El problema és que el terme ‘inversió’ ho és també en termes monetaris perquè hi ha qui aprofita per fer negoci com explica la parella d’origen italià formada Flor i Maxi. Varen pagar 30 euros per hom a un locutori per fer la gestió. Necessitaven un NIE (Nombre d’Identificació d’Estrangers) de manera urgent per poder fer feina. Expliquen que els va resultar “impossible” aconseguir la cita de manera telemàtica pel seu compte perquè mai no en trobaven de disponibles.

L’alternativa, accedir a través d’un professional col·legiat amb més fàcil accés, també té un cost que discrimina econòmicament com explica l’advocada Carolina Quintana, especialitzada en estrangeria: “Hi ha migrants que poden pagar els 200/300 euros d’honoraris d’un despatx de missers però n’hi ha que no”. Quintana explica que l’arrelament social, que és la via principal per obtenir papers per a extracomunitaris, es torba fins a 10 mesos en donar fruits, un fet que juga en contra dels sol·licitants perquè “els ocupadors no volen, o no poden, esperar tant de temps per precontractar qualcú”. Així, com un peix que es mossega la cua, el desistiment de l’empresari priva el migrant d’obtenir ‘els papers’.

Les oficines d’estrangeria acaben d’incorporar 15 nous treballadors a Palma, dos a Eivissa i un a Menorca, però encara es trigarà a notar aquests reforços. “Els nous estan a càrrec d’expedients anteriors a l’1 de març i el funcionaris de carrera, a més de la seva càrrega de feina, tenen l’afegit d’haver-los d’ensenyar com fer les coses”, lamenta Montse Pascual, delegada sindical de Comissions Obreres que esper que amb els reforços tot s’agilitzi. Pascual explica que oficines d’altres comunitats tramitaran expedients de les Balears per desembossar les sol·licituds. Les Illes són, amb gairebé un 19%, la comunitat amb més percentatge de població estrangera.

Els darrers quatre anys, en què els recursos humans hi han disminuït un 27%, l’activitat a Estrangeria ha pujat un 30%, entre d’altres coses pels efectes del Brexit. Un dels tràmits més complicats és el de validar el carnet de conduir britànic.

11/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT