Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Les exportacions i el sector hoteler mantenen les dues fàbriques de vidre que queden a Mallorca
Imtage de Menestralia.
34El sector del vidre bufat a les Illes Balears passa per un punt d’inflexió. A dia d’avui, només dues fàbriques romanen obertes: Menestralia, a Campanet, i Gordiola, a Algaida. Dos exemples de producció ben diferents. L’any passat, va tancar Lafiore, la tercera fàbrica de vidre artesà que quedava a Mallorca, amb seu a s’Esgleieta. Tot i això, es manté oberta la botiga a Esporles per donar sortida a l’estoc.
Gordiola va ser la primera família que va obrir un forn de vidre al segle XVIII, durant la seva esplendor, a les Balears, i l’any que ve complirà els 300 anys de producció ininterrompuda. Tot i això, no és el primer taller de vidre que ha existit a les Illes, ja que n’hi ha de petits tallers al segle XIV a municipis com Santa Maria del Camí o Selva, segons explica el doctor en Història de l’Art i professor de la UIB Miquel Àngel Capellà.
El propietari de Gordiola, Daniel Aldeguer, assegura que la clau de l’èxit és que “hem sabut adaptar-nos a cada època i hem evolucionat amb la societat, oferint productes adaptats a la demanda de cada moment. A més, el volum de vendes és bo perquè treballam molt amb el sector hoteler i exportam als Estats Units”.
Diferent és l’evolució de Menestralia, que ha deixat d’exportar a països com Bèlgica o els Estats Units. El seu administratiu, Jordi Mut, explica que els ingressos han caigut notablement. “Hem passat d’ingressar 1.200.000 euros a 200.000 euros anuals”, ha assegurat a l’informatiu matí d’IB3 Ràdio. Una reducció significativa que no en suposarà el tancament, diu Mut, mentre ell continuï viu.
Els forns de vidre
La fàbrica de Gordiola, ubicada a Algaida, a un castell expressament construït per ordre del seu propietari, disposa de dos forns de vidre per a produir-ne. Un forn que s’utilitza per mantenir el vidre fos i perquè no se solidifiqui i es pugui treballar bé. Aquest està les 24 hores del dia, inclòs caps de setmanes i vespres, en funcionament a 1.200 graus. I un altre que està a 900 graus i funciona només quan els mestres vidriers treballen, de 7 a 18 hores.
Segons el gerent de l’empresa, Jesús Fernández, “el 70% del cost final del producte és del combustible que s’empra per mantenir els forns de vidre en marxa”. Mantenir un forn encès dues setmanes costa 2.000 euros.
Els mestres vidriers i els ajudants treballen durant tots els mesos de l’any a altes temperatures. Una de les característiques d’aquesta tècnica artesanal tan precisa, que consisteix a fondre el vidre i moldejar-lo amb unes pinses i un bufador de ferro per donar-li forma. Tot i les altes temperatures i l’elevat risc d’incendi que tenen aquestes fàbriques, la taxa de sinistralitat laboral és molt baixa en el món de l’artesania. “Jo no record cap accident laboral en els darrers 10 anys”, diu el gerent. “De fet, aquest que record va ser una petita cremada a la cara, per sort les cremades que sempre hem tengut són lleus”, explica Fernández.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025