X

300 persones es manifesten contra la pedrera de Sa Garrigueta Rasa

Els veïns entenen que s'ha de fer una restauració, però no aquesta, ja que consideren que suposarà una vulneració del territori

28/11/2021

300 persones es manifesten contra la pedrera de Sa Garrigueta Rasa

Manifestació de la Plataforma "No toqueu Sa Garrigueta Rassa"/ TOLO LEAL

300 persones s’han manifestat aquest diumenge per rebutjar el projecte de restauració de la pedrera de sa Garrigueta Rasa, a la carretera d’Establiments. Els veïns entenen que s’ha de fer una restauració, però no aquesta, ja que consideren que suposarà una vulneració del territori i la seva posada en funcionament.

Afirmen que l’actual projecte prioritza l’interés lucratiu de l’empresa propietària davant de l’interés general. Entre d’altres, afirmen que encobreix una nova fase d’explotació i reobertura de la pedrera, així com un perillós abocador encobert

L’última modificació del projecte presentat pels propietaris de la pedrera, tot i que ja no preveu explosions o voladures, sí que preveu fer restauracions amb elements mecànics. La pedrera ara mateix no té activitat, però la normativa obliga a restaurar l’espai.

Els veïns asseguren que el mateix informe tècnic de la Comissió de Medi Ambient està “ple de contradiccions” i resulta “clarament forçat”, ja que afirma que hi ha “dubtes raonables que la pedrera pugui aconseguir el volum d’àrids que necessita cada any per complir amb el projecte de restauració presentat i perquè el clot de la pedrera no acabi sent un abocador in eternum que mai es restauri”. La plataforma diu que l’explotació d’aquesta pedrera suposarà un greu impacte paisatgístic.

D’altra banda, segons els veïns, l’informe de Medi Ambient considera que no hi ha impacte sobre el trànsit perquè l’increment serà només de l’1,24%, però assumeix que, per moure els milions de tones de material previstes al projecte, cal posar en circulació un camió cada 2,5 minuts, durant 12 hores diàries, durant 5 dies a la setmana i durant 30 anys prorrogables. Asseguren que això suposarà que camions de 20 tones circulin per una via que, en alguns trams, no supera els 5,80 metres d’ample, sense voral ni vorera, i per la qual transiten també vehicles que accedeixen als habitatges i als barris. També diuen que coincideix amb una zona que preveu un gran augment de població, segons el nou PGOU.

La manifestació s’ha fet amb una excursió que ha partit des del Camí dels Reis fins a la pedrera. La plataforma ciutadana “No toqueu sa Garrigueta Rassa” està formada per associacions veïnals com a Nova Son Roca, Establiments, Son Anglada, Secar de la Real, Son Rapinya, Son Espanyol, Són Roqueta, a més de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, el GOB, Terraferida, Ciutat per qui l’Habita i Amics de la Terra.

28/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris