X

31 il·lustracions científiques de mosques per assolir el repte ‘InkOctober’

Dibuixar cada dia una espècie diferent de mosca durant tot un me ha estat el repte del professor de Biologia de la UIB Miguel Ángel Miranda, que, un any més, ha participat en l'iniciativa

06/11/2023

31 il·lustracions científiques de mosques per assolir el repte ‘InkOctober’

Ara fa quatre anys que el mes d’octubre té per a un professor de la UIB un caràcter molt més artístic. Biòleg de professió, Miguel Ángel Miranda es confessa un gran aficionat al dibuix, una vessant que, assegura, té una importància cabdal a l’hora de l’estudi i de la interpretació científica. La fotografia, diu, no enfoca tots els detalls. És per això que els manuals científics fan servir il·lustracions naturalistes.

Res millor per compartir els seus coneixements que les xarxes socials. Allà és on neix la iniciativa artística ‘InkOctober’, que planteja als internautes llistes de temes que inspiren els dibuixos que s’han de fer diàriament durant tot un mes, i penjar posteriorment a les xarxes socials. En el seu cas ho fa a X, abans Twitter.

Les mosques han estat enguany les protagonistes dels seus esbossos. Tot, després d’assistir al Congrés Internacionals de Dipterologia aquest estiu a Reno, als Estats Units, i pactar amb altres científics donar a conèixer alguns exemplars d’aquests grans pol·linitzadors, dels quals n’hi ha 150.000 espècies arreu del món.

Per fer-ho ha utilitzat bolígrafs de dibuix. Cada any en varia la temàtica, però també ho fa la tècnica que fa servir. Amb la mirada posada en l’any que ve, Miranda ens avança que vol provar amb l’aquarel·la.

Cada full en blanc suposa per a ell un nou repte, i és que abans de començar a dibuixar s’ha de documentar, per tal de reflectir fidelment espècies poc conegudes. Els exemplars que tria tenen característiques visualment atractives, com mutacions.

Una tasca divulgativa que ha despert més interès del que esperava i que serveix perquè els que ho veuen en vulguin conèixer més. Al voltant d’una hora i mitja diària de dedicació que finalitzà, dia 31, amb un dibuix de temàtica lliure i en el qual, després de 30 representacions de mosques, el dibuixant acabà patint una metamorfosi amb l’insecte.

06/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris