X

Trenta-quatre persones es beneficien del servei d’acompanyament que presta Aspaym

Permet a les persones amb diversitat funcional fer coses de manera autònoma

21/09/2023

Trenta-quatre persones es beneficien del servei d’acompanyament que presta Aspaym

Patricia Bauzá Calvente

Fa sis anys que en Carlos fa d’assistent personal d’en Pepe. De dilluns a divendres va a casa seva i l’ajuda a fer la seva feina. També practiquen exercicis de lectura o l’acompanya en qualque sortida. En Pepe pateix paràlisi cerebral de naixement. És “community manager” i assegura que tenir un assistent el fa sentir més independent.

El servei l’ofereix el Govern balear, tot i que encara no està incorporat a la carta de serveis de la conselleria. El presta Aspaym i permet a persones amb gran discapacitat que estiguin fent feina o estudiant gaudir de fins a 20 hores setmanals d’assistència personal.

Una figura molt important que allibera un poc el cuidador, sovint un familiar directe, que duu a terme la resta de tasques i que sol patir esgotament. Són, no obstant això, només una vintena d’hores setmanals. Aquesta és, precisament, la principal reivindicació. Demanen que se n’ampliï la franja horària per tal que els usuaris també puguin gaudir de temps lliure.

En Pepe assegura que no pot sortir a dinar amb amics, ja que no pot menjar tot sol i hi hauria d’anar sa mare per ajudar-lo. Asseguren que la majoria dels plans de lleure necessiten aquesta figura. Avui en dia, a Mallorca, hi ha 34 usuaris del servei i 23 assistents personals.

21/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris