X

El 90% dels contagis a Balears ja són d’òmicron

Salut afirma que, de moment, els més de 400 pacients ingressats amb Covid a planta i a les unitats de crítics no han afectat a l'activitat quirúrgica i de consultes

13/01/2022

El 90%25 dels contagis a Balears ja són d’òmicron

EFE/

La nova variant òmicron ja és la majoritària a les Illes. En manco d’un mes ja suposa el 90% dels nous contagis que s’han registrat a la comunitat. Tanmateix, aquest dijous, la consellera de Salut, Patricia Gómez ,ha descartat estar a prop del pic de casos. “No sabem com es comportarà el virus”, ha assegurat.

Salut ha notificat avui 4.399 persones més contagiades de covid a les Illes Balears. S’han fet més de 4.103 proves PCR i d’antígens que han donat positiu, el que suposa un 34,88 de totes les realitzades. Puja la positivitat. Ara mateix passen la malaltia a Balears 33.000 persones; són 2.000 més que ahir. Avui cinc morts més se sumen a un total de 1.084 morts acumulats des que va començar la pandèmia.

 

Salut afirma que, de moment, els més de 400 pacients ingressats amb Covid a planta i a les unitats de crítics no han afectat a l’activitat quirúrgica i de consultes. Tampoc la manca dels més de 700 sanitaris positius que estan en aïllament. Això sí, demanen a la població que es posi la tercera dosi de la vacuna. “Hi ha disponibilitat de cites, sense cita, amb cita, als centres de salut, als centres de vacunació, etc. Habilitarem sa Teulera, tenim Son Dureta i centres a totes les Illes. El que queden són molts espais lliures que s’haurien d’omplir”, ha dit la consellera, Patrícia Gómez. 

El fet és que la nova variant, l’òmicron, s’ha fet majoritària a les Illes en manco d’un mes  i és la responsable de l’estabilització en l’augment diari de contagis. D’altra banda, el cap de servei de Microbiologia de Son Espases, Antoni Oliver, ha dit que de les 3.000-4.000 PCRs diaries el 50% són positives.

Sigui com sigui, Salut recorda que les persones no vacunades tenen símptomes més greus i assenyalen, per exemple, que ara mateix hi ha 2 adolescents a l’UCi de Son Espases i altres 10 menors de 18 anys ingressats a les plantes covid pediàtriques dels hospitals públics de les Illes.

La foto del dia

Residències de gent gran

Ara mateix hi ha 219 usuaris de residències de gent gran contagiats de covid19, la gran majoria lleus o assimptomàtics. Només 22 dels usuaris positius estan ara mateix ingressats en centres hospitalaris. En només 10 dies, els positius a les residències de gent grant de les Illes Balears s’han multiplicat per 9, passant dels 23 usuaris positius que hi havia dia 4 de gener, als 219 que hi ha aquest 13 de gener. Entre els treballadors la situació també s’ha agreujat els darrers dies, tot i que el ritme de contagis no és tan elevat. A data de dia 13 de gener hi ha 233 treballadors contagiats de covid, són més del doble dels que hi havia fa 10 dies.

Treballadors sanitaris

Els efectes d’aquesta sisena onada i l’explosió de contagis està desbordant els professionals sanitaris. Ara mateix hi ha 863 treballadors de la sanitat pública que estan de baixa per Covid19, són gairebé cuatre vegades més que fa just un mes, quan eren poc més de 200 els professionals de baixa.

Situació als hospitals

UCIS. Les Unitats de Cures Intensives de les Illes Balears continuen en risc alt, amb gairebé un 25% dels llits ocupats per pacients Covid19. En només un mes, els pacients crítics per covid s’han multiplicat per dos, fins als 83 pacients que hi ha ingressats aquest dijous 13 de gener. En comparació amb el mateix dia de l’any passat, les UCI tenen un 28% menys de pacients. Dia 13 de gener de 2021 hi havia 115 pacients crítics i ara són 83.

PLANTA. A les plantes covid la situació també s’ha agreujat i pràcticament també s’han duplicat els pacients ingressats per covid19. Ara hi ha 320 malalts ingressats als diferents hospitals de les illes enfront als 166 que hi havia dia 13 de desembre de 2021. En comparació amb ara fa un any, les plantes covid tenen menor pressió, un 11% de pacients menys ingressats.


Les Balears superen la barrera dels dos milions de vacunes administrades

13/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT