SOCIETAT

40 anys del moviment ‘Salvem Cala Agulla’

A principis dels anys 80, un grup de gabellins liderà una iniciativa decisiva per evitar que tiràs endavant un projecte urbanitzador que hi preveia 3.000 places turístiques


Els darrers dies ha estat notícia l’ampliació del Parc de Llevant, que inclou ara també paratges del municipi de Capdepera. I aquí entra, per exemple, Cala Agulla. Una platja i un entorn naturals que va estar amenaçat de ser urbanitzat. Ara fa 40 anys, un grup de gabellins es mobilitzà per evitar-ho. Hem recordat amb ells aquells moments i aquella lluita.

Un passeig per Cala Agulla avui és un goig. Fa 4 dècades, però, la cosa no pintava així. La revista local ‘Cap Vermell’ així ho recollia: des de l’aprovació de les normes subsidiàries al gener de 1983, a l’intercanvi d’opinions dels partits en un any, com aquest, electoral.

En Felip i en Tomeu formaven part del col·lectiu ‘Torre Esbucada’, clau per mobilitzar milers de persones. Varen recollir 4.000 firmes, que varen enviar al Consell Insular de Mallorca.

El batle d’aleshores era Joan Pascual. Va viure uns temps intensos. Va triomfar el consens polític, social i amb els promotors, que varen poder edificar a altra banda.

Les mobilitzacions culminaren amb una manifestació al 1984, ‘Salvem Cala Agulla’. La platja quedà sense urbanitzar, i així ha continuat. De fet, amb l’ampliació del Parc de Llevant queda més que garantida, tot i la polèmica per desplaçar-ne l’aparcament a un solar de devora.

La tanca continua allà mateix, però ha canviat el significat. Ara és necessària per evitar que entri l’allau de turistes que arriben cada estiu, alguns d’ells amb vehicles de tot tipus. Amb la massificació pendent, almanco urbanísticament, Cala Agulla s’ha salvat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |