X

Cinquanta tombes davall de la basílica paleocristiana de Son Peretó, a Manacor

Una inversió de 122.000 euros del Govern central ha permès fer-hi la intervenció més exhaustiva fins ara: se n'han reposat elements originals i se n'hi han replicat d'altres

03/11/2023

Cinquanta tombes davall de la basílica paleocristiana de Son Peretó, a Manacor

Ara sabem que la Basílica Paleocristiana de Son Peretó s’emprà fins al segle IX. I ho sabem gràcies a la darrera i més completa i costosa intervenció que s’hi ha fet mai, gràcies al 15% cultural de l’Estat, de 122.000 euros, i 44.000 més d’addicionals de l’Ajuntament de Manacor, que han permès extreure molt de coneixement.

“Hem trobat unes 50 tombes, moltes d’infantils, i l’individu de més edat només tenia 30 anys”, explica Mateu Riera, director de l’excavació. Aquest projecte de reexcavació i restauració, centrat en els nivells dels segles V i VI, ha fet possible reintegrar en la basílica peces originals, columnes i bases, custodiades al Museu de Manacor.

També es percep ara l’absis, el cor i el contrafort. Així que ja no hi hem de posar tanta imaginació com en altres campanyes, perquè ara veim les parts i les siluetes de totes les parts del temple. Amb tot, més respostes i nous interrogants: on era la basílica anterior a aquesta, la que feren servir els vàndals entre els anys 455 i el 534?

03/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris