X

540.000 treballadors i 99.100 desocupats, el millor primer trimestre en anys

Les dades de l'Enquesta de Població Activa relativa als primers tres mesos de l'any confirmen el bon comportament del mercat laboral de les Illes Balears. Tot i això, apunten sindicats i patronals, hi ha millores a fer

26/04/2024

540.000 treballadors i 99.100 desocupats, el millor primer trimestre en anys

Són els mesos més fluixos, sempre es perden llocs de feina en comparació amb el trimestre anterior, però, així i tot, aquests primers mesos de 2024 ens han deixat xifres de rècord. Hi ha hagut 541.000 treballadors, són 21.800 més que durant el mateix període de l’any passat. Són, reconeixen els sindicats, bones dades. Però filant més prim, apunten que es tracta d’una constatació més de l’estacionalitat del mercat laboral de les Illes.

En aquest sentit, la portaveu de la gestora d’UGT, Xisca Garí, ha reclamat mesures de canvi de model econòmic per aconseguir una ocupació “més lineal”. “Tenim el repte de canviar cap a un model productiu més industrial, digital, verd i social per no haver de dependre només del turisme”, ha dit Garí. I fan falta, insisteixen els sindicats majoritaris, mesures per assolir la plena ocupació durant tot l’any. “D’aquesta manera, les persones treballadores poden tenir un salari 365 dies i es podran acostar un poc més a allò que es necessita per viure a les Illes”, ha afegit la secretària d’Ocupació de CCOO, Maria Àngels Aguiló.

La patronal de la petita i mitjana empresa (PIMEM) també parla de la necessitat de modernitzar, diu, el model econòmic actual, però reivindica la creació de llocs de feina. El seu president, Jordi Mora, destaca que hi ha més de 450.000 assalariats al sector privat i que més del 90% tenen contracte indefinit.

Des de l’any 2018, el primer trimestre registrava, any rere any, més de 100.000 desocupats. Una xifra que enguany s’ha aconseguit rebaixar. Tot i que, l’atur ha crescut un 40% en comparació amb el trimestre anterior, hi ha 13.200 aturats manco que fa un any, beneficiats, diu la CAEB, per l’allargament de la temporada.

 

26/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris