CCOO i UGT surten al carrer avui en una manifestació a Madrid amb el lema "salari o conflicte" per demanar un increment dels sous
Concetració de treballadors davant la seu de la CAEB el mes passat per reclamar increments salarials per compensar la pèrdua de poder adquisitiu
14Prop de 55.000 treballadors (548.000 assalariats el tercer trimestre segons Ibestat) s’han beneficiat enguany de revisions de salaris pactades en convenis col·lectius a les Balears. Segons les dades del Ministeri de Treball, la pujada mitjana és del 2,3% (la patronal CEOE, la situa en el 2,6%), tres dècimes per davall de la mitjana nacional. Les Illes són una de les comunitats autònomes on aquest ascens és més baix.
Aquest dimecres mateix s’ha signat el conveni col·lectiu de vigilància i socorrisme, el primer específic del sector a tot l’Estat, amb un increment del 25% dels sous el primer any i d’un 3% els dos anys següents.
Els sindicats demanen acabar amb la pèrdua de poder adquisitiu establint clàusules de revisió salarial: un mecanisme que permet pujar més els salaris quan hi ha una inflació disparada i que genera reticències de bona part de la patronal que insisteix que la d’enguany no ha estat una bona temporada turística pel que fa a rendibilitat.
L’increment dels salaris – inclòs el Salari Mínim Interprofessional- és la reivindicació que marcarà la manifestació convocada per avui dematí a Madrid amb el lema “Salari o conflicte, aquesta crisi no la paga la gent treballadora” pels sindicats UGT i Comissions Obreres.
“La majoria de convenis negociats en anys passats no tenen clàusula de revisió salarial, i això encara ens condemna més a la pèrdua de poder adquisitiu”, diu Catalina Ginard, de CCOO.
“Propostes raonades, coherents i justes” és el que demana Lorenzo Navarro, secretari general d’UGT a les Illes, a la patronal amb vistes a la negociació del nou conveni col·lectiu d’hostaleria a principis de l’any que ve. Navarro està convençut que hi haurà una entesa que ha d’implicar una revisió salarial donats els “antecedents” d’entesa entre representants dels treballadors i dels empresaris del sector econòmic preponderant a l’arxipèlag.
“Ningú ens garanteix què passarà l’any que ve quant a la pujada de preus, etc. Són moments molt complicats, demanaria prudència a tots els sectors”, respon Alfonso Rojo, de la Petita i Mitjana Empresa de les Balears, tot incidint en què es deixi negociar treballadors i empreses lliurement i que la classe política “no aprofiti per fer electoralisme”.
En declaracions a IB3 Ràdio, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha defensat que encara és prest per plantejar la pujada generalitzada de salaris perquè fer-ho ara podria implicar el tancament d’empreses i l’eliminació de llocs de feina.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular