X

7 de cada 10 fotografies que acaben en mans de pedòfils provenen de publicacions familiars a les xarxes socials

El 90% dels pares publiquen imatges dels seus fills a internet

19/07/2025

7 de cada 10 fotografies que acaben en mans de pedòfils provenen de publicacions familiars a les xarxes socials

84

El 89% dels pares publiquen imatges dels seus fills a internet, una pràctica habitual que pot posar en risc la seva privacitat, seguretat i futur digital. Les autoritats alerten que més del 70% del material gràfic que acaba en mans de pedòfils prové de publicacions familiars a les xarxes socials, sovint compartides sense consciència dels perills.

Segons la Policia Nacional, una part significativa de les imatges intervingudes en investigacions sobre delictes contra menors són fotografies aparentment inofensives, però publicades de forma pública i sense filtres a internet. Carlos Mir, membre de la Brigada de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics, adverteix que “un cop es penja una foto a la xarxa, es perd completament el control sobre on pot acabar”. Afegeix que aquestes imatges poden ser manipulades o utilitzades amb finalitats desconegudes, i que sovint revelen dades personals, localitzacions o rutines que poden posar en perill els infants.

En la mateixa línia, el sociòleg i investigador Lluís Ballester assenyala que, segons un estudi internacional publicat el 2024, més de 75.000 menors són víctimes cada any d’explotació sexual digital a partir d’imatges robades a internet, moltes de les quals provenen de perfils familiars oberts. Ballester subratlla que aquestes pràctiques poden tenir conseqüències greus com el ciberassetjament, la manipulació de fotografies amb intel·ligència artificial, la suplantació d’identitat, el grooming o l’ús indegut de continguts en contextos de sexting.

Segons una enquesta de la firma de ciberseguretat AVG, un 23% dels infants ja tenen presència digital abans de néixer, perquè les famílies comparteixen ecografies o imatges durant l’embaràs. I un 81% apareixen a internet abans dels sis mesos de vida. La doctora en psicologia Berta Aznar, coordinadora del màster en violència sexual de la Universitat Ramon Llull, alerta que les xarxes socials poden adquirir drets d’ús sobre aquestes imatges i fer-ne un ús propi. “La petjada digital comença molt abans que els infants puguin decidir sobre la seva pròpia imatge, i un cop es comparteix, es perd tot control sobre el recorregut d’aquella fotografia”, adverteix.

Tot i els riscos, només un 13% de les famílies limita l’accés digital dels seus fills, i un 42% dels menors reconeixen que senten vergonya pel que els seus pares publiquen sobre ells. Davant d’aquesta realitat, moltes mares han optat per no compartir imatges dels seus fills a les xarxes. És el cas de Sabrina de Luis, que afirma: “No penjo fotografies de la meva filla petita perquè no sé on pot acabar. És una menor, i serà ella qui haurà de decidir si vol que la seva imatge circuli per internet”.

Per protegir la privacitat dels menors, els experts recomanen evitar compartir imatges on es puguin identificar fàcilment, no exposar-los en contextos íntims o vulnerables, pensar-s’ho dues vegades abans de publicar i, quan ja tenen edat, demanar el seu consentiment. El policia tutor Silvestre del Río adverteix que “els pares han de ser conscients que no tothom interpreta les imatges amb la mateixa innocència: una fotografia aparentment inofensiva pot ser percebuda per un pederasta com un contingut sexual”. Els experts insisteixen, protegir la imatge de l’infant avui és garantir-los un futur més segur demà.

Autora: Victòria Morell.

19/07/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT