X

700 balears han mort abans de rebre l’ajuda per dependència

Més de la meitat tenien aprovada la prestació, però no hi varen ser a temps; la resta esperaven ser valorats

28/01/2022

700 balears han mort abans de rebre l’ajuda per dependència

Més de 700 persones dependents van morir l’any passat a les Balears mentre esperaven rebre les ajudes de la Llei de Dependència, 79 menys que al 2020. Més de la meitat, unes 400 persones, ja en tenien aprovada la prestació, però no els va arribar a temps. La resta esperaven ser valorats. En l’actualitat, 24.000 persones són beneficiàries d’aquesta ajuda i més de 2.000 romanen en llista d’espera.

Unes xifres recollides per l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials i molt criticades pel seu president, José Manuel Ramírez. “Són les xifres de la vergonya. Haurien d’haver canviat, perquè el Govern de l’Estat va injectar l’any passat al sistema de dependència 623 milions d’euros més, però l’objectiu de reduir la llista d’espera no s’ha complit”, ha dit Ramírez a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. Les ajudes, apunta, també són insuficients. “De mitjana, a Espanya, es donen uns 290 euros al mes per cuidar una persona 365 dies a l’any, 24 hores”.

La consellera de Benestar Social, Fina Santiago, assegura que anualment reben unes 14.000 sol·licituds per formar part d’aquestes ajudes. Reduir les llistes d’espera i el descens de la mortalitat de les persones que esperen és, segons Santiago, un dels objectius principals del Govern. “D’aquestes 700 persones que han mort, la majoria, no totes, tenien una edat molt avançada. Normalment quan han fet una sol·licitud ha estat per algun element, alguna malaltia, com un atac de cor o un ictus. Són col·lectius molt fràgils”, ha explicat.

A les Illes, la majoria de les persones que es troben dins el sistema de dependència són dones més grans de 80 anys. Per sexes, el 60 per cent són dones i el 40 per cent, homes. I per edats, 8 de cada 10 tenen més de 65 anys.

28/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris