X

800 casos d’Alzheimer nous cada any a les Balears

Els experts recomanen acudir a un metge quan se sospiti de símptomes, com ara la pèrdua de memòria

21/09/2024

800 casos d’Alzheimer nous cada any a les Balears

36

Aquest dissabte, dia 21 de setembre, és el Dia Mundial de l’Alzheimer. És una malaltia neurodegenerativa crònica, que afecta entre 5.000 i 10.000 persones a les Balears, principalment més grans de 65 anys. Segons dades de la Conselleria de Salut, se’n diagnostiquen al voltant de 800 casos cada any a les illes. Si miram les dades mundials, crida l’atenció la següent xifra: cada 4 segons es diagnostica un cas d’Alzheimer, segons l’Organització Mundial de la Salut.

L’Alzheimer afecta entre un 2,5 i un 5% de la població més gran de 65 anys. Un dels primers símptomes és la pèrdua de memòria. Davant la sospita que s’ha perdut capacitat a l’hora de recordar, els neuròlegs insisteixen en la necessitat de consultar amb un metge.

No sempre es tracta d’Alzheimer i la causa podria ser una altra, com una infecció o ansietat. Primer, es fan proves més generals, que inclouen test de memòria i, si hi ha indicis d’Alzheimer, es fan altres analítiques més específiques per confirmar-ho. La tendència de la diagnosi va a l’alça, perquè les persones viuen cada vegada més anys.

Normalment, primer falla la memòria i després, segons avança la malaltia, afecta el llenguatge, la capacitat motora i el caràcter.

Una vegada que s’ha diagnosticat la malaltia, és de vital importància actuar-hi. Tot i que no hi ha encara una cura, sí que es poden fer tractaments i exercicis per frenar-ne l’avanç. La clau és estimular el pacient cognitivament, amb exercicis mentals, però també físicament i socialment.

Ara mateix, hi ha moltes línies d’investigació obertes, però encara queda molt de camí. Actualment, els tractaments només van dirigits a contrarestar-ne els símptomes. Una de les principals dificultats a l’hora d’avançar en la recerca d’una cura és la complexitat del cervell.

21/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT