X

85 anys de l’assassinat de les Roges del Molinar

L'associació Memòria de Mallorca reivindica la figura de les 5 dones, afusellades per les autoritats feixistes "per les seves idees progressistes"

05/01/2022

85 anys de l’assassinat de les Roges del Molinar

Aurora Picornell, Antònia Pascual, Maria Pascual, Berlamina González i Catalina Flaquer. Són els noms de les Roges del Molinar, assassinades fa 85 anys per les forces feixistes la Nit de Reis de fa 85 anys. L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca, Memòria de Mallorca, recorda avui la història dels seus afusellaments a Porreres.

El 4 i 5 de gener del 1937, van treure fermats de Bellver, Can Mir i Can Sales, 18 homes i 5 dones, com a conseqüència “de les seves idees progressistes”. No tornaren a casa seva mai. Foren cercades per les seves famílies i la resposta que varen rebre per part de les autoritats feixistes va ser: “estan en llibertat”.

A través de les xarxes socials, Memòria de Mallorca ha reivindicat la figura de les 5 dones recordant les pedres instal·lades en homenatge seu als barris del Molinar i la Soledat, on vivien abans de ser empresonades.

Autoritats polítiques de les Illes destaquen el seu llegat

“Les seves idees són immortals”, ha subratllat la presidenta del Govern, Francina Armengol, a través de les seves xarxes socials, posant l’accent en què la seva memòria continua “viva” 85 anys després. Armengol ha recordat també que la dignitat de qui defensa la llibertat està “per sobre de l’odi de qui va imposar la barbàrie”.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha insistit que les dones foren assassinades “pels seus ideals polítics”. A més, ha destacat que la intenció de l’Executiu autonòmic és “no descansar fins a trobar-les i retornar la dignitat que els feixistes els van arrabassar”.

“Seguirem lluitant perquè continuïn nítides en la memòria”, ha defensat, per la seva part, Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori.

05/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT