societat

90 anys de la Segona República a Espanya

Sebastià Serra: "en certa manera l'esperit republicà ha quedat com una possible aspiració social del que no va funcionar"


El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República a Espanya. Dos dies abans, el 12 d’abril, les eleccions municipals feien caure del poder al monarca Alfons XIII i ales principals capitals de província hi guanyava la República. Des de llavors, s’obria un camí d’esperança i canvi radical per a resoldre moltes conflictes polítics, socials i econòmics. L’historiador Sebastià Serra recorda que amb la República “s’iniciava un camí democràtic, obert a les possibilitats de les autonomies, i per altra banda un camí que es desitjava que fos de drets socials, de mesures molt necessàries, perquè la crisi econòmica de 1929, afectava molt a l’atur, al retorn de migrants i en conseqüència hi havia una problemàtica social molt ample”.

Les immenses expectatives per resoldre aquestes problemàtiques de les quals parla l’historiador Sebastià Serra, provocarien certs canvis com la Constitució del 31, que acabarien vuit anys després amb la dictadura de Franco. Tot i això, Serra matisa que encara queda l’esperit republicà i cada vegada ressorgeix més per una corona degradada. A l’informatiu matí d’IB3 Ràdio, l’historiador assegurava que “en certa manera l’esperit republicà ha quedat i existeix com una possible aspiració social que no va funcionar, com ho podria haver fet”.

Actes en commemoració de l’aniversari 

Com cada any, el 14 es commemora l’aniversari per a la proclamació. Enguany hi haurà un concert a Ses Voltes de Palma, a càrrec de la banda SimfoVents, un acte unitari i ofrena floral a Pollença, a Inca el Claustre de Sant Domingo ja ha esgotat la cabuda màxima per al “Memorial de l’Oblit”. També, hi haurà actes al cementeri de Santa Maria, a la Biblioteca Can Ventosa d’Eivissa i a Manacor.

 

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Ciutadella prepara unes jornades per debatre el paper de les dones a les festes de Sant Joan

La iniciativa, que ha generat polèmica i encès els ànims a xarxes socials, es durà a terme a finals d'any

Pollença homenatja a Miquel Llobera Cerdà

El Pont d'en Sopera evitarà que els excursionistes que fan la Ruta de la Pedra en Sec hagin de trepitjar l'asfalt de la carretera de Lluc

Els firaires demanen poder dues les seves atraccions a Menorca aquest estiu

L'única condició que han posat és que la presència dels firaires no es faci coincidir expressament amb les festes patronals

Binissalem celebra la seva primera Jornada d’Educació

Hi ha participat el futur director de l'IES Binissalem, Ricard Forés