Es considera una de les tandes més feixugues per als animals, que compten amb la complicitat dels cavallers i l'assistència d'un veterinari i d'un ferrador de guàrdia
90 cavalls formen la colcada de dissabte de Sant Joan. Són gairebé un 20% menys que al 2019. Alguns diuen que els dos anys d’aturada han fet que els cavalls tenguin menys rodatge de festes, i molts prefereixen tandes menys feixugues, com les de demà al matí o vespre, per fer debutar un cavall de Sant Joan.
Des de fa uns anys, la sensibilitat envers als cavalls ha evolucionat. L’Ajuntament de Ciutadella s’ocupa de contractar un veterinari i un ferrador de guàrdia per atendre qualsevol emergència dels animals aquests dos dies, i Menorca treballa en un protocol específic perquè les tradicionals festes amb cavalls compleixin amb la futura Llei de Benestar Animal.
Uns dies abans, els cavalls es preparen específicament, amb entrenaments amb soroll i replecs amb més cavalls. A més, alguns incorporen vitamines en la seva alimentació. Però un dels factors que té més pes avui dia és la compenetració del cavall i el cavaller, que és capaç de detectar quan l’animal està nerviós i com calmar-lo.
Acabat el Caragol des Born, la colcada va fins a Sant Joan de Missa. Allà, els cavalls descansen a l’ombra i tenen accés a l’aigua, abans d’enfilar de nou cap al poble, camí als caragols de ses Voltes i Santa Clara.