X

Dubtes sobre els projectes de Cemex a Lloseta un any després del tancament

Encara no ha entrat cap projecte a l'ajuntament de Lloseta

09/01/2020

Dubtes sobre els projectes de Cemex a Lloseta un any després del tancament

Avui dijous se celebren dues reunions de la comissió de seguiment del pla. En la primera d’aquestes reunions hi han participat el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, i directius de l’empresa Enagas. Han tractat el projecte de la planta d’hidrogen per utilitzar-lo com a combustible de transport públic, concretament de la flota d’aubusos.

A les tres de l’horabaixa se celebra una segona reunió de comissió de l’expedient de regulació d’ocupació de Cemex, que va provocar l’acomiadament de 90 treballadors. En aquesta reunió també hi participa el Govern i representants sindicals dels treballadors.

Fa avui just un any de la signatura amb la ministra Maroto pel projecte de reindustrialització de Lloseta després del tancament de la fàbrica de ciment Cemex. S’hi varen acordar 8 projectes amb una inversió de 42 milions d’euros amb empreses com la mateixa Cemex, Enagas, Acciona i Redexis i la creació d’uns 50 llocs de feina per recol·locar-hi una part dels 90 acomiadats.

Han passat 365 dies i la realitat es mou entre l’optimisme i la desconfiança, segons com es miri. L’Ajuntament de Lloseta confirma que al consistori no ha entrat cap projecte però sí sol·licituds d’informació per part de les empreses. Francesc Abolafio, Regidor d’Indústria de Lloseta, ha assegurat que el projecte no està aturat i que tenen confiança màxima en què el pla de reindustralització tiri endavant.

Afirmen que la planta d’àrids ja està pràcticament en funcionament i que el projecte estrella, la planta d’hidrogen, d’aquí pocs mesos tendrà tots els permisos per començar a fer-se realitat. Sí que admeten que la planta asfàltica està descartada així com la cooperativa de transportistes per manca d’interessats.

El Govern i Cemex afirmen que tot continua la seva tramitació administrativa. Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, ha afirmat que el projecte és estratègic per a la nostra comunitat i que el Govern segueix treballant per fer-lo realitat.

Aquesta n’és la part optimista. En canvi, segons fons sindicals, només una trentena d’acomiadats han pogut ser recol·locats o trobar feina en altres empreses. No és el cas d’en Sebastià Mulet que feia 15 anys que era a la fàbrica. “Se sap que hi ha coses que van endavant, que xerren o que s’intenten fer però m’agradaria que es veiés més moviment ja físic”, declara Mulet.

Els altres projectes, els parcs fotovoltaics a Lloseta i Petra, el centre tecnològic vinculat a la planta d’hidrogen, el centre logístic i la potenciació dels magatzems de Cemex de Palma i Alcúdia continuen també endavant.

09/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris