X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 27: 1.488 casos positius detectats, 40 més que aquest dijous

El 78% dels casos de coronavirus a Balears tenen més de 40 anys

10/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 27: 1.488 casos positius detectats, 40 més que aquest dijous

EFE/JuanJo Martín

Avui divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, es reuneix per videoconferència amb representants dels Consells i l’IbDona per tractar temes d’igualtat en el marc de l’estat d’alarma. La reunió se celebrarà al Consolat de Mar.

CASOS DE COVID A LES ILLES BALEARS:

Balears suma aquest divendres 1.488 casos positius en coronavirus (COVID-19) detectats des de l’inici de la pandèmia, 40 més dels que es comptabilitzaven aquest dijous, segons dades del Ministeri de Sanitat.

El número de morts a l’arxipèlag ha ascendit a 97 en les últimes hores, segons l’última actualització del Ministeri.

D’altra banda, 136 pacients a Balears han precisat d’ingrés a les unitats de vigilància intensiva (UCI) i 737 s’han curat, la qual cosa representa 41 noves altes.

Segons un informe del Servei d’Epidemiologia de les Illes, la majoria dels contagiats per Covid-19 té més de 40 anys. El document assenyala que el passat 7 d’abril hi havia 1.422 positius a les Balears. D’aquests, 1.107 eren casos de pacients que superaven aquesta edat. Aquesta xifra representa el 78% del total. Pel que fa a la franja en què s’han diagnosticat més casos (248) és la de 50 a 59 anys d’edat.

Aquesta mitjana puja si ens referim només als pacients greus, els que han hagut d’ingressar a l’UCI o han mort. En aquest cas, la majoria són malalts d’entre 75 i 79 anys.

Pel que fa al sexe dels pacients, l’informe assenyala que la xifra de dones positives, 732, és lleugerament superior a la dels homes, amb 690 casos.

ELS CASOS DE CORONAVIRUS A ESPANYA:

Els casos per coronavirus s’han elevat aquest divendres a 157.022 a tota Espanya (4.576 més que el dijous) i les morts a 15.843 (605 més), si bé continua el descens en el nombre de persones que han perdut la vida pel Covid-19, segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat. Ja s’han curat 55.668 persones, un 35 per cent dels casos notificats.

Es tracta de la dada més baixa de defuncions diàries registrat des del passat 24 de març, quan es van notificar 514 morts, i de l’última setmana, ja que el divendres passat l’augment va ser de 932 persones, si bé el dissabte va baixar a 809, el diumenge a 674 i el dilluns a 637. A més, i després d’augmentar el dimarts (743) i el dimecres (757), el dijous es va produir de nou un descens (683) que ha continuat aquest divendres.

“L’increment és del 3 per cent i podem dir que continuem amb la tendència descendent”, ha dit la directora adjunta del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra.

CASOS DE COVID-19 AL MÓN:

La pandèmia de coronavirus arriba ja als 1,6 milions de casos a tot el món, que inclouen més de 95.000 víctimes mortals i de 355.000 persones curades, a un total de 185 països, sent els Estats Units el més afectat, segons el balanç actualitzat aquest divendres per la Universitat Johns Hopkins.

Els casos confirmats de Covid-19 són 1.602.885, la majoria dels quals es concentren als Estats Units, amb més de 466.000. El nombre global de morts és de 95.745, amb Itàlia al capdavant (18.279), i les persones que han superat la malaltia són ja 355.514 i la majoria, 77.758, a la Xina.
TRÀNSIT AERI:
L’aviació està patint una crisi històrica a escala mundial. Segons Flightradar 24, web sueca que ofereix informació a temps real sobre el trànsit aeri, el nombre de vols comercials es va reduir en un 55% durant l’última setmana de març respecte al mateix període de l’any anterior.

MULTES I SANCIONS:

La Policia Local de Palma va aixecar un total de 1.056 actes administratives, va controlar 8.039 vehicles i va identificar a 5.072 vianants durant la setmana del 30 de març al 5 d’abril amb motiu de les seves actuacions realitzades en el marc del decret d’estat d’alarma davant l’emergència sanitària ocasionada pel COVID-19.

Els agents van realitzar 369 controls i van detenir 11 persones  aquesta setmana. El dia en què més actes es van aixecar va ser el divendres 3 d’abril, amb un total de 213, i també va ser el dia en què es van identificar més vehicles i més vianants.

Així mateix, de les 11 detencions realitzades, tres van ser el mateix divendres i altres tres el diumenge, mentre la resta de dies n’hi ha haver una cada jornada. Tots els detinguts van ser arrestats per desobediència a l’autoritat derivada de l’incompliment de l’estat d’alarma.

En total, des que va entrar en vigor l’estat d’alarma fins a aquest dimecres 7 d’abril, s’han aixecat 1.883 actes i s’han detingut a 18 persones, s’han fet 668 controls, s’han identificat 10.829 persones i 15.369 vehicles.

POLÍTICA:

El vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, ha defensat aquest divendres que ni aquest Govern ni cap altre estaven “preparats” per una pandèmia com la del COVID-19, per la qual cosa ha defensat ser “extremadament humils” en aquest assumpte.

“Hem de ser extremadament humils, ni nosaltres ni altres governs estàvem preparats per una pandèmia com aquesta”, ha assenyalat Iglesias en una entrevista a TVE en la qual ha remarcat la necessitat urgent d’un “ingrés mínim vital pont” per a famílies que es troben en situació “desesperada” i no poden acudir ni a l’assegurança de desocupació ni a les condicions d’un ERTO.
El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, ha admès que no hi ha hagut màscares suficients ni respiradors per als hospitals a temps per afrontar la crisi sanitària deslligada pel coronavirus, però ha afegit que “ningú estava preparat” per aquesta pandèmia, ni el Govern espanyol ni els d’altres països.

Més per Menorca ha sol·licitat aquest divendres al Govern que les activitats no essencials es mantinguin confinades fins al 26 d’abril. Els econacionalistes consideren que no hi ha arguments sanitaris perquè dimarts que ve es posin en marxa sectors com el de la construcció, ha destacat en un comunicat. El coordinador, Damià Moll, recorda que a Menorca no existeix el suficient material de protecció per a garantir la contenció del coronavirus.

“Encara que comencem a veure la desacceleració de l’epidèmia, la probabilitat d’un repunt de la malaltia és molt elevada. A més, encara està col·lapsat el sistema sanitari”, ha assenyalat. Aquesta decisió se suma a les peticions d’altres partits com ERC, Bildu o el Consell de Formentera.

D’altra banda el Partit Popular del Consell de Mallorca ha assegurat aquest divendres que condiciona el seu suport al pla de reconstrucció de la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, si aquesta “diu la veritat i accepta els plens de control al govern insular”. En aquest sentit, el portaveu del PP en el Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha incidit en la importància que l’oposició pugui fer propostes que es votin al ple. A més, la formació ha reclamat “saber tota la veritat sobre les víctimes mortals, contagis i realització de test a les residències i centres de l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS)”.


Tota la informació sobre el coronavirus
L’evolució dels casos de Covid-19

10/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris