X

Els GEAS treballen per recuperar el cos de Fernando Garfella a Sant Elm

El jove submarinista professional de 31 anys no ha aconseguit tornar de la seva immersió

09/08/2020

Els GEAS treballen per recuperar el cos de Fernando Garfella a Sant Elm

El Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil treballa aquest dilluns per recuperar el cos de Fernando Garfella, que es va ofegar aquest diumenge en aigües de la localitat de Sant Telm.

Segons han informat fonts de la Guàrdia Civil, les tasques de rescat del cos de Garfella, a uns 80 metres de profunditat, s’estan realitzant a sis milles de la costa. S’espera que aquest migdia arribin reforços dels GEAS per ajudar en el rescat, que aquest diumenge es va haver de suspendre perquè va començar a fosquejar.

El succés va ocórrer aquest diumenge a les 12.50 hores. Un company va intentar auxiliar al submarinista sense èxit i va resultar accidentat mentre practica la maniobra de descompressió. Aquesta persona es troba ingressada en estat greu a la clínica Juaneda de Palma.

La presidenta del Govern Francina Armengol ha expressat avui el seu condol als familiars de Garfella, “un defensor dels tresors de les nostres aigües a través de les seves imatges. Els meus pensaments són per als seus familiars i amics, per al company que es troba greu i per als equips que cerquen el seu cos”, ha declarat la presidenta.

L’accident

Eren devers la una i mitja del migdia quan varen avisar l’112 de l’accident. Fernando Garfella, el jove submarinista professional de 31 anys no havia tornat de la seva immersió.

La seva parella, a bord de l’embarcació en la qual al matí havien sortit a la mar per navegar entre Andratx i Estellencs, va demanar ajudar a un amic, també submarinista per mirar de trobar-lo.

Després de diversos intents per aconseguir-ho, el company es va quedar sense aire. Va fer massa via a sortir i no va realitzar correctament la maniobra de descompressió, per la qual cosa quedà ferit. La Policia Local d’Andratx, Guàrdia Civil, Salvament Marítim i el 061 es varen desplaçar al lloc dels fets. Un helicòpter va traslladar el company fins al moll de Sant Elm i després el varen dur amb una ambulància fins a la Clínica Juaneda. Allà roman en una cambra hiperbàrica. El seu estat és greu.

Actiu defensor de la protecció de la mar Mediterrània

Fernando Garfella era un actiu defensor de la protecció de la mar mediterrània que mostrava a través de l’objectiu de la seva càmera. Vídeos de les seves immersions que podíem veure de tant en tant aquí a IB3 a programes com “Gent de la Mar”, que li va dedicar un reportatge fa uns anys.

Són imatges del programa d’IB3 “Gent de la Mar”, emeses l’octubre de 2014. En aquest reportatge enregistrat en aigües de sa Dragonera, zona que coneixia bé, Fernando Garfella parla de la seva feina com a submarinista professional. Des de jovet es dedicà a la pesca submarina i els darrers temps la seva tasca era enregistrar imatges de la flora i la fauna marines.

Fernando Garfella col·laborava en accions de defensa i protecció de la mar mediterrània i participava com a voluntari en diverses missions de salvament de migrants amb el vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms. L’entitat ha volgut recordar-lo com a activista. “Sempre continuaràs amb nosaltres allà on la mar et porti”, ha publicat l’ONG aquest matí en un tuit.  De fet l’ONG també ha anunciat que una de les seves llanxes portarà el nom del jove submarinista.

09/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris