X

Canvi de temps per la borrasca Alex: les temperatures baixaran 12 graus en 4 hores

Octubre s'estrena amb un cap de setmana fresc, plujós i ventós a les Illes Balears

01/10/2020

Canvi de temps per la borrasca Alex: les temperatures baixaran 12 graus en 4 hores

/EFE

S’acaba l’estiuet de Sant Miquel. Octubre s’estrena amb un cap de setmana fresc i ventós a les Illes Balears a conseqüència de la borrasca Alex.

Alex, la primera borrasca anomenada en la temporada 2020-21.

La borrasca fou nomenada de manera oficial aquest dimecres pel servei meteorològic francès (Météo France) i esdevé la primera borrasca amb nom del període 2020-2021. Entre aquest dijous i divendres s’aprofundirà de manera notable i ràpida a l’Atlàntic, entre el nord de la península Ibèrica i la Bretanya, on tocarà terra divendres de matí. Alex és una borrasca profunda, formada de manera ràpida i de risc potencial elevat, motiu pel qual és considerada de gran impacte i, en conseqüència, ha rebut un nom.

Ciclogènesi explosiva

El procés pel qual es formen les baixes o borrasques de les latituds mitjanes s’anomena ciclogènesi. Una ciclogènesi explosiva és aquest procés de formació duit a l’extrem, de manera que la borrasca es forma i aprofundeix de manera extraordinària i ràpida. A la nostra latitud una borrasca es considera explosiva si la pressió al seu centre cau entre 20 i 24 hPa o més en un període de 24 hores. Alex patirà aquest procés i podria aprofundir-se fins a 30 hPa en 24 hores. A l’Atlàntic nord aquest és un procés relativament freqüent en l’època freda, d’octubre a març, quan la diferència de temperatura entre les zones polars i les latituds mitjanes és més important. A principi d’octubre i a la latitud on es forma no és un procés tan freqüent pel que Alex pot ser considerada una borrasca atípica.

Afectarà de ple tot el vessant cantàbric de la península Ibèrica, l’oest de França i el sud de les Illes Britàniques amb un temporal de pluja, fred, vent i mala mar. En menys efectes arribarà a gran part del nord Peninsular i, de retruc, la Mediterrània Occidental.

Quin temps esperam?

Alex es començarà a notar a partir de dijous capvespre a Galícia i al Cantàbric, es reforçarà el vent, arribaran les primeres precipitacions associades i la temperatura començarà a davallar. Serà molt notable el temporal marítim.

A les Balears aquest dijous encara no es notarà massa, l’augment del vent de sud-oest n’és el primer símptoma.

Divendres el temps es complica

El vent des de primera hora bufarà de llebeig moderat i serà més fort a partir de migdia. El capvespre tendrem cops de 70 a 80 km/h.

A la mar hi haurà forta maror a primera hora i àrees de maregassa a partir de migdia.

L’altre canvi important per a aquest divendres serà la davallada de la temperatura, que no es produirà el matí, la mínima la registrarem a darrera hora del dia.

El matí la temperatura fins i tot serà més alta que la d’avui, en general per damunt de 20 ºC. Màximes entorn dels 28º a migdia i a partir de l’horabaixa refrescarà de cop, una baixada notable que es consolidarà dissabte. Aproximadament, en 4 hores les temperatures podran davallar 12º de cop. Així les coses, la temperatura es situara entorn dels 13-15 ºC.

La part activa del front arribarà aquest divendres a mig capvespre. Les precipitacions afectaran a tot l’arxipèlag, entraran per l’oest i avançaran cap a la resta de territori. En general esperam que s’acumulin entre 10 – 20 mm a la Serra de Tramuntana i entre 5 – 10 mm a la resta.

La nit de divendres a dissabte hi haurà algunes tempestes.

01/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris