X

Els fotoperiodistes que han documentat la pandèmia als diaris illencs

La pandèmia ens ha deixat milions d'imatges, moltes d'insòlites, d'altres increïbles i també de tràgiques

10/02/2021

Els fotoperiodistes que han documentat la pandèmia als diaris illencs

Foto: Cati Cladera

Del confinament de la seva filla per contacte amb un positiu, al tancament de Son Banya, Isaac Buj ha retratat la pandèmia amb la seva càmara. Ell va ser un dels únics que pogueren accedir a Son Espases quan la pandèmia ja era una realitat. Descriu aquell moment com una topada amb una nova realitat, crua i letal. Una situació on regnava la tensió i la sensació de fragilitat.

Alejandro Sepúlveda és fotògraf del diari Última Hora especialitzat en successos. A través del seu objectiu ha estat testimoni del tancament perimetral d’algunes de les barriades més pobres de Palma. D’enguany en destaca la incertesa dels primers dies de confinament, que tan bé recull una de les instantànies que va prendre el mes de març, poc despres de la declaració de l’estat d’alarma, on una dona beguent i fumant camina entre un grup de militars a la Plaça d’Espanya, a Palma. Cap dels protagonistes de la fotografia duen màscara.

El bisbe Sebastià Taltavull oficiant missa a la Seu sense cap devot el Diumenge de Rams, l’arribada dels primers turistes a Mallorca o el retrobament de dues germanes després que una d’elles, de més de 90 anys, superàs la Covid-19. La cara i la creu d’aquesta pandèmia han passat també per davant la càmera de Guillem Bosch.

Llibertat com la que llueix i que tant necessitava aquesta menuda, després de mesos tancada a casa. És una de les imatges més dolces que Manu Mielniezuk ha captat amb la seva càmera durant aquest any de pandèmia. Una imatge que poc té a veure amb aquesta altra, de començaments del confinament.

Instantànies tan impactants com les conseqüències de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, que tan bé ha retratat un dels fotoperiodistes en actiu més veterans, Pere Bota. Aquesta és de la concentració de Mute Balears, que va congregar més de 400 tècnics i artistes.

Fam, mort, por, buidor … Fins i tot, imatges que semblen tretes d’una pel·lícula d’Steven Spilberg, com aquesta de Cati Cladera durant la desinfecció dels carrers a San Jordi.

Sis fotoperiodistes, sis maneres de mirar i veure una realitat que s’ha acostat molt més a la ciència-ficció d’allò que mai no hauríem imaginat.

 

10/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris