X

La sortida del sol de l’equilux de primavera des de Randa

Just avui, 17 de març, el dia i la nit duren 12 hores per igual. Aquest mes en total guanyarem al voltant d’una hora i 18 minuts de claror

17/03/2021

La sortida del sol de l’equilux de primavera des de Randa

Els dies s’allarguen

Des del solstici d’hivern fins el d’estiu els dies s’allarguen. Però no ho fan de manera uniforme, les setmanes entorn de l’equinocci de primavera són l’època en què ho fan més ràpidament. Des de final de febrer a mitjan abril, a la latitud de les Balears, es guanyen més de dos minuts i mig de claror al dia. De fet, el mes de març és aquell en què més es nota la diferència, en total guanyarem al voltant d’una hora i 18 minuts de claror.

Equilux

A mesura que els dies s’allarguen i les nits s’escurcen les hores de claror i fosca s’equilibren. És entorn dels equinoccis quan el dia i la nit duren 12 hores per igual. De fet equinocci prové del llatí aequinoctium, que és una paraula composta d’aequus (igual) i nox, noctis (nit). Però en realitat aquest fet no ocorre el mateix dia de l’equinocci, quan hi ha sempre més minuts de sol que de foscor, sinó uns dies abans en el cas de la primavera i uns dies després en el cas de la tador. És un fenomen conegut com Equilux que enguany a les Balears ocorre el dimecres 17 de març.

17/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris