X

El Congrés avala sense canvis el dictamen de la reforma de l’Estatut de Balears per eliminar els aforaments

La reforma afectarà 59 diputats del Parlament

16/11/2021

El Congrés avala sense canvis el dictamen de la reforma de l’Estatut de Balears per eliminar els aforaments

Façana del Congrés dels Diputats / EUROPA PRESS

La Comissió Constitucional del Congrés ha aprovat aquest dimarts, sense cap canvi, el dictamen de la reforma de l’Estatut d’Autonomia de Balears per a suprimir els aforaments dels seus diputats autonòmics i els membres del Govern. La finalitat és que puguin ser jutjats per tribunals ordinaris, de manera que aquest text passarà ara al Ple de la Cambra Baixa per a la seva ratificació.
D’aquesta manera, la unanimitat de la comissió del Congrés ha donat el seu suport al text que ve del Parlament de Balears, rebutjant així les esmenes que ha presentat Vox, que, segons ha defensat el seu portaveu, “millorarien al que disposa la llei orgànica sobre responsabilitat civil”.
En qualsevol cas, aquest dictamen serà sotmès a votació en el Ple del Congrés, continuant així el seu tràmit parlamentari. En el cas d’obtenir l’aval de la majoria de la Cambra, passaria al Senat per a ser aprovat definitivament.

El Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat aquesta reforma del seu Estatut el mes de novembre de l’any 2018 en entendre que el fur és percebut per la societat com “un privilegi que distorsiona el principi d’igualtat” de tots els ciutadans davant la Justícia. Posteriorment, tal i com marca la llei, la va remetre al Congrés per a la seva ratificació definitiva.

Encara que la Cambra Baixa la va prendre en consideració fa dues legislatures, la seva tramitació va quedar congelada a conseqüència dels processos electorals de 2019 i és ara quan finalment el Congrés ha tornat a reprendre aquesta tramitació.
Aquesta reforma de l’Estatut balear, que afectarà 59 diputats del Parlament i als membres de l’Executiu autonòmic, no és l’única que ha passat pel Congrés en els últims temps. Canàries, Múrcia, Cantàbria i La Rioja també van modificar els seus respectius textos estatutaris per a acabar amb els aforaments polítics.

El debat sobre acabar amb l’aforament dels polítics va cobrar protagonisme quan en 2018 el Govern va anunciar que anava a estudiar una reforma constitucional per a eliminar aquesta protecció, però la idea no va arribar a traduir-se en una proposta.

16/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris