X

El Govern rep 23 sol·licituds d’ajuda dels ajuntaments per adaptar-se al canvi climàtic

Aquestes sol·licituds superen l'import previst en la convocatòria, la qual cosa demostra la implicació dels municipis

29/01/2022

El Govern rep 23 sol·licituds d’ajuda dels ajuntaments per adaptar-se al canvi climàtic

Segons ha informat Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica aquest dissabte en una nota de premsa, Vicepresidència ha rebut 23 sol·licituds en la primera convocatòria d’ajudes per a actuacions d’adaptació al canvi climàtic en zones urbanes i periurbanes per una quantia de 825.156,97 euros.

D’aquests projectes, 15 són avaluables, d’acord amb les bases de la convocatòria, en primera instància. Per a realitzar aquesta avaluació es constituirà una comissió que es reunirà a principis de març i emetrà la proposta de resolució sobre quins són els projectes que finalment obtindran els 299.872,07 euros que Vicepresidència va posar a disposició dels Ajuntaments de les Illes. Cal assenyalar que l’import màxim d’ajuda per a les actuacions pilot de caràcter innovador serà de 90.000 euros, i per a la redacció d’informe i, o bé, projecte d’una actuació, serà de 25.000 euros.

Els 15 projectes avaluables inicialment s’insereixen en una o més de les línies d’actuació previstes en la convocatòria: 9 són sobre projectes que preveuen l’aplicació de solucions basades en la naturalesa orientades a la prevenció de riscos, 9 més preveuen la intervenció en espais públics orientada a atenuar l’efecte illa de calor urbana, i 3 estan centrats en incloure l’obertura de “refugis climàtics”.

Els fons estan establerts dins de la línia de subvencions previstes en el Pla d’Impuls del Medi Ambient (PIMA), que s’emmarca en l’Ordre del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 24 de setembre de 2021 per la qual s’estableixen les bases reguladores de subvencions per al finançament d’inversions en matèria de canvi climàtic, i té com a beneficiàries a les entitats locals, excepte Palma, que té més de 100.000 habitants.

La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, dependent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, és l’òrgan competent, entre altres matèries, en temes de canvi climàtic, i serà l’encarregada de coordinar el desenvolupament de les subvencions que han de dur-se a terme a Balears.

Primera convocatòria d’ajudes per a adaptació al canvi climàtic

Aquesta convocatòria és la primera en l’eix d’adaptació a l’efecte del canvi climàtic i que complementarà els esforços que ja es duen a terme des de la Conselleria en la mitigació del canvi climàtic, és a dir, en la reducció de les d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de les Illes mitjançant l’impuls de les energies renovables i de l’eficiència energètica.

A més, la constitució d’una comissió avaluadora dels projectes garantirà que els qui resultin seleccionats siguin un referent per a altres projectes a desenvolupar en el futur. Per això la pròpia convocatòria defineix clarament quins són els aspectes que puntuaran a l’hora de triar un projecte com, per exemple, que estiguin previstos en els plans d’acció per a l’energia i el clima del municipi on es proposa el projecte o que s’aportin indicadors de la forma en què el projecte reduirà el risc o la vulnerabilitat enfront del canvi climàtic.

Aquestes iniciatives són també una experiència necessària per al futur Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic que preveu la Llei balear, ja que permetran millorar el diagnòstic i prioritzar les actuacions que ha d’impulsar el Govern en l’àmbit local.

29/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris