méteo temps i natura
El 50% de les praderies de posidònia estan mortes a zones d’Eivissa. En concret, a la zona intermèdia estudiada a Cala Vedella, la praderia, segons un estudi del GEN-GOB, estaria morta en un 45%. A Talamanca han trobat dues zones mortes al 50%. La pressió pel gran nombre de fondejos i l’eutrofització, i l’enriquiment excessiu en nutrients aliens a l’ecosistema aquàtic són les causes principals.
A Cala Vedella, un dia punta de l’estiu pot haver-hi fins a 80 embarcacions fondejant. Els tècnics calculen que pot haver-hi uns 150 morts per fondejar a la badia. La mateixa pressió es viu a Talamanca, on la posidònia encara pateix també els efectes del vell emissari que va ser substituït el 2017 per un de nou.
En el seu estudi, el GEN-GOB conclou que cal posar fi a l’abocament d’aigües mal depurades, i controlar de manera decidida els fondejos.
Amb tot, alerten a les institucions que si no es fan estudis periòdics llargs, no es podrà conèixer l’evolució de la posidònia a les aigües de les IIles Balears per poder protegir-la.
L'objectiu que persegueix és desbloquejar sòls urbans i urbanitzables per ampliar l'oferta d'habitatges
Una carretera tallada i mobilitzades dues màquines llevaneu