X

A Balears hi ha unes 11.000 persones celíaques, però només ho sap el 25%

Cada 16 de maig se celebra el Dia de la Malaltia Celíaca

16/05/2023

A Balears hi ha unes 11.000 persones celíaques, però només ho sap el 25%25

Aina Gutiérrez

Entre un 1 i un 2% de la població europea és celíaca. A les Illes serien unes 11.000 persones, però només el 25% d’elles està diagnosticada. El tractament d’aquesta malaltia és simple: una dieta fora gluten. Detectar, però, els establiments lliures de gluten o els aliments que no en tenen no és tan simple. Per això, les Associacions de Celíacs d’Espanya han fet una aplicació que facilita aquesta feina. Aquest dimarts, Dia de la Malaltia Celíaca, un equip d’IB3 Notícies l’ha coneguda.

És una eina feta per celíacs i per a celíacs. També és un sistema de seguretat alimentària per a uns pacients que poden veure agreujada la seva malaltia per menjar el que no toca. Per aquesta raó, els establiments llueixen a la seva façana un segell distintiu de seguretat.

Així mateix, l’Associació de Celíacs de les Illes Balears demana a Salut un protocol que no posi la celiaquia com a darrer recurs d’una sèrie de símptomes aparentment inexplicables. A més, els preus que paguen els celíacs pels seus productes són més elevats que la cistella de la compra d’una persona sense celiaquia. Ara, però, s’han disparat. Les associacions de celíacs demanen ajudes per poder pal·liar el sobrecost dels productes. 15 països d’Europa ja ho fan, per exemple, Noruega paga 104 euros al mes als pacients amb celiaquia.

16/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris